Interesant din lume

5 moduri in care poezia ajuta la dezvoltarea vocabularului copiilor

10

Poezia este una dintre cele mai frumoase expresii ale unei limbi. Poezia in limba romana este apreciata la nivel international pentru melodicitate, iar marii poeti romani sunt tradusi in numeroase limbi. Poezia ar trebui sa fie o parte integrata a studiului limbii inca de la varste fragede pentru copii. Alfabetul, primele numere si multe alte notiuni de baza pentru prescolari se invata cel mai usor cu ajutorul poeziilor, dovada clara a puterii creatiilor literare in versuri asupra creierului aflat in stadiu de dezvoltare.

1. Poezia ajuta la integrarea copiilor in grupuri

Grupurile de poezie sunt unele dintre cele mai interactive activitati literare potrivite chiar si pentru copiii de varste fragede. Pentru inceput, grupurile de poezie se refera strict la invatarea sau recitarea unor poezii potrivite pentru varsta membrilor grupului. In timp, de la invatare si recitare se poate trece la creatie. Pentru a invata cum sa scrie in rime, copiii se pot folosi de aplicatii precum www.DexOnline.net pentru inceput.

Grupurile de copii care creeaza impreuna arta de orice tip ajuta la dezvoltarea sensibilitatii si la integrarea sociala.

2. Poezia ajuta la dezvoltarea ritmului

Citirea si recitarea poeziilor este o modalitate foarte simpla de a imbogati vocabularul copiilor cu noi cuvinte din limba romana. Acest tip de exercitii pentru vocabular au fost demonstrate drept mult mai eficiente decat alte metode precum realizarea de liste de cuvinte noi pe baza folosirii unui simplu dictionar explicativ.

Mai mult, structura ritmica a poeziilor ajuta la dezvoltarea abilitatilor de citire. Conform unor studii efectuate de experti in lingvistica pe copii cu varste intre 4 si 8 s-a descoperit ca un copil care pana la varsta de 4 ani invata intre 8 si 10 poezii scurte, ajunge in general sa citeasca fluent pana la varsta de 7-8 ani.

3. Poezia ajuta la intelegerea notiunilor de fonetica

Notiunile de fonetica sunt adesea dificile pentru copii. Limba romana este relativ simpla din acest punct de vedere, multe dintre cuvintele din dictionar avand citiri identice cu scrierea. Cu toate acestea, poezia ajuta in mod special in ceea ce priveste intonatia, tonul vocii si volumul. Recitarea de poezii ajuta la punerea corecta a accentului si este o baza importanta pentru dezvoltarea abilitatilor de citire.

dictionar

4. Poezia ajuta la dezvoltarea memoriei

O parte importanta a procesului de dezvoltare a vorbirii, citirii si vocabularului este capacitatea de memorare. Copiii care invata de mici versuri, fie ca este vorba de poezii sau cantece, isi dezvolta mai rapid capacitatea de memorare. Acesta este un exercitiu atat pentru memorie cat si de pronuntie si fonetica.

Cel mai important, copiii sunt in mod natural atrasi de ritmicitatea creatilor in versuri. Rima este mult mai interesanta pentru copii decat proza, mai simplu de inteles multumita asocierilor care se fac si de aceea mai usor de memorat.

Dezvoltarea vocabularului in acest mod influenteaza pe mai tarziu si alte aspecte ale capacitatii de studiu. Copiii care memoreaza si mai tarziu scriu poezii tind sa arate inclinatii catre invatarea usoara a limbilor straine.

5. Poezia ajuta la dezvoltarea pasiunii pentru literatura

Pasiunea pentru literatura are directa legatura cu bogatia vocabularului unei persoane. Copiii care intra pentru prima data in lumea literaturii cu ajutorul creatiilor in rime se despart foarte rar de aceasta prima pasiune. Pasionatii de poezie sunt persoane care citesc mult si care la randul lor ajung sa scrie.

Comentezi?

comentarii

Ce mai poti citi?

 • chinaaa

  De ce sa vizitezi China?

  Asia adaposteste 48 de tari. Atunci intrebarea logica este urmatoarea: de ce sa vizitezi China si nu o alta tara din Asia? Vom raspunde la aceasta intrebare in cele ce urmeaza. Deoarece China este una din cele mai mari tari de pe planeta, gasim aici o multime de situri turistice, numeroase find cele care au…

 • stres

  5 alimente care pot diminua nivelul de stres

  Stresul reprezinta felul in care raspunde organismul in fata situatiilor periculoase. In acele momente, nivelul de adrenalina urca, un hormon care poate declansa o serie de raspunsuri nervoase care ne pregatesc fie pentru lupta, fie pentru fuga. Si chiar daca persoanele nu reactioneaza mereu pe moment prin intermediul unui raspuns fizic rapid, organismul este cel…

 • pantofi

  Pantofi pe care orice femeie trebuie sa ii aiba

  Toata lumea stie, pantofii sunt punctul slab al femeilor. Chiar daca au zeci de perechi in dulap cu siguranta vor mai multe, si mai multe. Fiecare pereche de pantofi in parte trebuie sa fie adaptata unei tinute, unui stil precis. Iata care sunt pantofii pe care orice femeie trebuie sa ii aiba. Balerinii. Indemodabili, balerinii…

 • saltea-copii-md

  Alegerea unei saltele pentru copii – Toxicitatea este un factor critic de luat in considerare

  Atunci cand cumpara o saltea de copii, parintii cred, de obicei, ca pretul si confortul sunt cele mai importante aspecte, neglijand cel mai critic factor – daca salteaua este non-toxica. Toxicitatea este un factor esential de luat in considerare cand vine vorba de sanatatea unui copil. O saltea tipica este plina de chimicale si poate…

 • calatorie

  Planifica calatoria de vis in cinci etape facile

  Planificarea unei calatorii nu inseamna doar alegerea destinatiei si consultarea previziunilor meteorologice. Planificarea unei calatorii reprezinta un proces destul de complex insa necesar pentru evitarea aparitiilor unor probleme. Buget limitat. Pentru a fi sigur de faptul ca iti respecti bugetul, trebuie sa tii cont de o multime de factori in momentul planificarii calatoriei: schimb valutar,…

reduceri online
 

Panouri Solare

Panouri Solare