7 alimente fermentate care iti protejeaza flora intestinala

Dureri intestinale, probleme diverse precum diareea, constipatia sau balonarile… te recunosti in toate acestea? Acestea pot sa fie cauzate de o dereglare a florei intestinale. Responsabili de aceste probleme pot sa fie mai multe lucruri: stresul, antibioticul, etc. Dar aceste probleme pot sa aiba solutii foarte eficiente.

fermentat

Daca flora ta intestinala nu se poarta asa cum trebuie este posibil sa o repopulezi cu bacterii benefice. Iata care sunt alimentele fermentate foarte bune pentru flora ta intestinala care iti protejeaza flora intestinala.

Iaurtul. Iaurtul are o multime de virtuti datorita prezentei si actiunii fermentilor lactici. Una din cele mai importante virtuti ale sale este actiunea protectoare asupra florei intestinale.

Laptele fermentat. La fel ca si iaurtul, laptele fermentat este foarte bogat in enzime si bacterii bune care protejeaza microbiota. Kefirul, laptele lassi indian, laptele kumis din Asia Centrala… peste tot se cunosc virtutile laptelui fermentat.

Varza acra. Varza cruda se poate consuma in salate sau fiarta. Dar se poate consuma si cruda pentru a putea profita din plin de toate beneficiile sale.

Castravetii acri. Dar nu numai. Poti prepara in saramura sau cu otet, la fel ca si castrevetii ceapa, conopida, broccoli, varza rosie, napii dar si unele fructe exotice precum mango cu o varietate incredibila de condimente precum citronella, maraul, coriandrul sau cuisoarele.

Kimchi. De kimchi ai auzit pana acum? Un aliment care vine direct din Coreea, un amestec de legume fermentate cu ardei iute si cu saramura. Cel mai cunoscut este cel preparat cu varza chinezeasca, un aliment de baza din Coreea.

Miso. Este un fel de aluat cubic, din soia si orez fermentat foarte bogat in proteine. Poate fi alb, maro sau brun. In functie de calitate si de varietate, fermentatia poate sa dureze cateva saptamani sau cativa ani.

Tempeh. Este vorba de soia fermentata cu o ciuperca si nu cu bacterii lactice ca de obicei. Are un gust de nuci amestecat cu ciuperci si drojdie. Unii zic chiar ca are un gust de ficat.