admin

Alegerea unei saltele pentru copii – Toxicitatea este un factor critic de luat in considerare

saltea-copii-mdAtunci cand cumpara o saltea de copii, parintii cred, de obicei, ca pretul si confortul sunt cele mai importante aspecte, neglijand cel mai critic factor – daca salteaua este non-toxica. Toxicitatea este un factor esential de luat in considerare cand vine vorba de sanatatea unui copil. O saltea tipica este plina de chimicale si poate emite gaze toxice daunatoare pe care copiii, vrand nevrand, le respira.

Copiii petrec intre 8 si 10 ore pe zi pe o saltea, mai mult decat o treime din copilaria lor. In acest timp, ei sunt in contact strans si direct cu materialele din care sunt confectionate saltelele pe care dorm, inspirand toate substantele gazoase din interiorul saltelelor, pe tot parcursul noptii. Sistemele de reproducere, neurologice, imune si respiratorii ale copiilor, precum si ficatul lor, sunt inca in curs de dezvoltare. Substantele toxice din saltele le face, insa, mai vulnerabile, deoarece copiilor le este dificil sa isi detoxifice organismele si sa excrete aceste toxine. Expunerea la substantele chimice de nivel scazut in timpul perioadei critice de dezvoltare a creierului poate provoca mai mult rau decat dozele mari de substante chimice mai tarziu in viata. In timpul somnului, organismul unui copil trebuie sa se recupereze si sa se regenereze, respirand doar aer curat si sanatos.

Cat de toxica este o saltea tipica pentru copii?

Cele mai multe materiale din care sunt facute saltelele conventionale contin compusi sintetici, spuma poliuretanica fiind cea mai comuna. Aceasta spuma este fabricata din petrol si aditivi chimici toxici. In conformitate cu fisele tehnice de securitate ale materialelor producatorului, efectele potentiale ale spumei poliuretanice asupra sanatatii pot include aritmie cardiaca, dispnee, disconfort toracic, iritatii ale mucoaselor, dureri de cap, tuse, reactii alergice, astm, ameteli, slabiciune, oboseala, greata, vedere incetosata si afectiuni pulmonare.

Producatorii de saltele trebuie sa respecte reglementarile de inflamabilitate, astfel ca ei sunt nevoiti sa adauge substante chimice ignifuge in saltele, substante ce pot fi foarte toxice. Unele dintre aceste substante chimice au fost recent interzise, dar au fost inlocuite cu alte substante chimice, care pot fi la fel de toxice. Avand in vedere faptul ca substantele chimice nu se vor disipa complet niciodata, saltelele vechi continua sa emita gaze toxice, chiar daca acestea nu mai contin mirosul chimic.

Ce alternative sunt disponibile?

Vestea buna este ca, in ziua de azi, putem cumpara saltele organice, realizate din materiale naturale. Multe dintre acestea pot, de asemenea, sa indeplineasca regulile de imflamabilitate cu ingrediente sigure si netoxice.

Bumbacul 100% organic este cel mai sigur si non-toxic material pentru saltele disponibil pe piata. Bumbacul este, de asemenea, ferm si respirabil, oferind o suprafata de dormit confortabila. Latexul natural poate fi si el un material sigur, in functie de modul in care este realizat. Latexul provine din seva plantei arborelui de cauciuc. Incearca sa gasesti latex natural si sa te feresti de cel realizat din amestecuri de substante chimice cu substante naturale. Cu cat salteaua este mai naturala, cu atat aceasta este mai sigura pentru sanatatea copilului tau.