Aiosif

Alimentele care maresc nivelul de colesterol bun

Cu siguranta ca stii deja- exista doua tipuri de colesterol- cel bun si cel rau. Nu trebuie sa stii insa care este cel bun si care este cel rau ci cum sa le mentii pe cele doua la un nivel optim. In acest articol vei afla care sunt alimentele care te ajuta sa iti maresti nivelul de colesterol bun.

cole

La fel cum putem mari nivelul de colesterol rau- LDL prim intermediul alimentatiei, il poti regla pe cel bun, LDL, cu alimentele pe care le consumam. Dar care sunt cele mai bune?

Acizii grasi omega 3 si 6. Sunt cele mai bune uleiuri care au grija de sanatatea cardiaca. Datorita loc ficatul poate sa produca substante numite prostaglandine care au proprietati anti-inflamatorii, anti-trombotice si vasodilatatoare.

Cu alte cuvinte aceste uleiuri pot ameliora circulatia sanguina si maresc nivelul de colesterol rau. Acesti acizi grasi se regasesc in alimentele urmatoare:

  • nucile.
  • semintele de in.
  • quinoa
  • semintele de chia.
  • lintea.
  • nautul.
  • broccoli.
  • avocado.
  • varza.

Pentru a  putea profita din plin de toate beneficiile acizilor grasi trebuie sa folosesti uleiuri vegetale de calitate, sa consumi alimente crude- seminte sau uleiuri, pe aburi- legume sau peste pentru a nu-si pierde toate proprietatile. Mai trebuie sa mananci macar o data pe saptamana un fel de mancare cu legume uscate pe aburi sau sotate cu ulei de masline. Adauga seminte in iaurturi, in supe sau salate, in sucurile smoothie sau tarte. In mici cantitati mai poti consuma si produse degresate sau oua pe post de sursa de acizi grasi omega 3.

Antioxidantii. Sunt cei mai buni atunci cand vine vorba despre a reduce nivelul de colesterol rau si a stimula productia de colesterol bun. Vitamina C si flavonoizii au o mare putere antioxidanta, la fel ca si licopenul si beta-carotenul. Se pot gasi in fructe si legume si sunt excelente deoarece au un aport minunat de fibre care pot curata organismul si te ajuta sa elimini colesterolul din bila prin intermediul fecalelor. Trebuie sa mananci macar cinci fructe si legume pe zi, printre care – anghinare, vinete, varza, sparanghel, spanac, mango, mandarine, napi, portocale, kaki, morcovi sau ridichi.