Aiosif

Alimentele care te ajuta sa infrunti iarna

Iarna se apropie cu pasi repezi, ceea ce inseamna ca trebuie sa te pregatesti sa faci fata celor mai joase temperaturi, racelilor si altor probleme cu care vine sezonul rece. Stiai insa ca unele alimente te pot ajuta sa lupti contra frigului? Iata care sunt cele mai bune alimente anti-frig.

images

Atunci cand temperaturile scad, organismul nostru activeaza un proces al carui scop este sa mareasca caldura corporala pentru a proteja organele vitale. Acest mecanism se numeste termogeneza. Termogeneza poate fi incurajata de purtarea de haine calduroase dar si de o alimentatie adaptata. Aceste alimente te vor incalzi, iti vor intari sistemul imunitar si te vor ajuta sa ramai in forma intreaga iarna.

Ceaiul verde. Cafeina sau teina este cea care te ajuta sa consumi mai multa energie si in consecinta te ajuta sa activezi si termogeneza. Antioxidantii din ceaiul verde sunt cei care actioneaza in sinergie cu cafeina. Ansamblul iti permite sa folosesti grasimile pentru a genera energie. Ceaiul verde este deci o bautura foarte eficienta pentru a te proteja de frig.

Alimentele bogate in acizi grasi Omega 3. Omega 3 fac parte din familia celor mai benefici acizi grasi esentiali. Acizi care se regasesc in principal in pestii grasi. Acizii grasi omega 3 se folosesc de catre organism atunci cand acesta are nevoie de energie. Si energie=caldura. In consecinta, alimentele bogate in acizi grasi omega 3 iti permit sa constitui unele rezerve care se pot folosi de corp atunci cand este foarte frig. Acesti acizi se mai regasesc si in unele tipuri de uleiuri- de nuci sau de rapita.

Proteinele. Proteinele sunt foarte importante in timpul iernii. Au un efect termic foarte important si ridicat. Efectul termic corespunde energiei produse de corp pentru a fragmenta moleculele groase care se pot asimila astfel mai usor. Se pot consuma proteine animale sau vegetale. Deci trebuie sa consumi oua, carne, lactate sau tofu, leguminoase si unele legume.

Ardeiul iute. Capsaicina este principalul compus al ardeiului iute. Este cea care poate activa termogeneza si care te poate incalzi foarte bine iarna.

Ghimbirul. Ghimbirul contine gingerol, un compus aromatic cu un gust foarte picant. Din punct de vedere chimic, gingerolul este foarte apropiat de capsaicina din ardeiul iute. Este deci un aliat de pret pentru a lupta contra frigului.