AncaP

Arta negocierii sau cum sa negociezi preturile in vacanta

Arta negocierii sau cum sa negociezi preturile in vacanta

Daca in general in Europa preturile sunt fixe in magazine, nu este cazul altor locuri din lume. Pe jumatate arta, pe jumatate stiinta, negocierea preturilor in calatorie reprezinta nu doar o modalitate de a economisi bani. In numeroase tari negocierea preturilor este o traditie culturala puternica pe care copiii o invata inca de la o varsta frageda. Pentru noi, turistii, negocierea este o modalitate de a ne interesa de cultura tarii respective.

Incepe prin a face un tur. Te plimbi printr-o piata in India si brusc vezi o bratara care iti atrage privirea…nu o cumpara imediat, arunca o privire discreta si continua-ti drumul. Daca vanzatorul observa ca iti doresti cu disperare acea bratara nu va fi dispus sa negocieze. Fa un tur al pietei pentru a-ti face o idee generala cu privire la preturile practicate.

Fixeaza-ti un pret maxim. Fie iti doresti sa cumperi o bratara, un obiect artizanal sau un covor, te sfatuim sa iti fixezi un pret maxim pe care ai fi dispus sa il oferi. Cat crezi tu ca valoreaza acel obiect? Evident, principul negocierii consta in faptul ca preturile sunt variabile insa doar tu poti decide daca o maimuta sculptata din lemn merita sau nu sa iti deschizi portofelul.

Nu spune niciodata pretul primul. Faza de atac: esti pregatit pentru a negocia. Vanzatorul si-a dat seama de interesul acordat unuia din obiectele pe care le vinde si te intreaba ce pret ii oferi. Nu raspunde, cu riscul de a oferi un pret mai mare decat cel la care se asteapta. Lasa-l pe el sa ofere un pret. Negocierea poate incepe.

Fii zambitor. Negocierea trebuie sa ramana un joc, ceva placut, pentru turisti in special. Daca nu reusesti sa te pui de acord asupra unui pret cu vanzatorul, multumeste-i cu zambetul pe buze si mergi mai departe.

Invata cateva cuvinte din limbajul local. Stiind sa spui Buna Ziua, Cat Costa sau Multumesc in limba tarii respective vei putea sa iti ameliorezi raportul cu vanzatorul.