infestatia cu melci in culturi

Ciprian

Tot ce trebuie sa stii despre infestatia cu melci

Culturile agricole si livezile de pomi fructiferi sunt deseori distruse de infestatia cu melci sau limacsi. Acestia apar in general primavara si se instaleaza pana toamna tazriu, ceea ce le ofera mult timp la dispozitie in care dauneaza legumelor si fructelor.

Melcii ataca plantele de obicei la nivelul frunzelor prin roaderea acestora cu limba lor zimtata. Din cauza golurilor provocatede la infestatia cu melci, plantele incep sa se ofileasca. Un lucru si mai rau in prezenta melcilor este ca acolo unde ei lasa planta roasa, ciupercile si bacteriile se instaleaza si provoaca infectii.infestatia cu melci in culturi

Cele mai intalnite specii de melci in culturile de legume sau fructe sunt:

  • Limacsul negru care are intre 30 si 50 mm lungime;
  • Limacsul cenusiu care poate ajunge si pana la 150 mm lungime;
  • Melcul maro de gradina a carui lungime variaza in functie de conditiile de mediu, dar poate ajunge si la 140 mm;
  • Arion rufus este cea mai mare specie de melci intalnita in tara noastra, ajungand la 180 mm. Culorile specifice acestui melc sunt rosu inchis-maroniu;
  • Melcul selenar este un melc cu cochilie care ajunge la 40 mm lungime, dar si inaltime;
  • Melcul de gradina este tot un melc cu cochilie si poate atinge 16 mm inaltime si 20 mm latime.

 Cum recunosti infestatia cu melci?

Nu exista locurile speciale in care pot fi gasiti melcii. Ei se instaleaza oriunde exista plante, atat salbatice, cat si plante de cultura. Exista posibilitatea ca in zonele secetoase sa fie gasiti mai rar deoarece melcilor le place umezeala.

Pentru a identifica daca plantele au fost atacate de melci, trebuie urmarite frunzele sau tulpinile pentru ca acestia le rod si lasa urme neregulate. Totodata se pot gasi si urme de muscus secretat de acestia. Aparitia unor infectii secundare poate fi cauzata de prezenta melcilor, deoarece plantele devin mai vulnerabile la microbe sau bacterii.

Cum previi si combati aparitia melcilor?

Exista doua metode eficiente de prevenire a aparitiei melcilor:

  1. Afanarea din timp a solului, inaintea perioadei de ger, pana la o adancime de 20 cm. Astfel, melcii care hiberneaza sub pamant vor degera.
  2. Asezarea in jurul plantelor a unui strat de mulci format din resturi vegetale uscate sau a unor bariere de rumegus. Resturi vegetale uscate pe care melcii le ocoloesc: urzici uscate, ace de molid, resturi de grau, scoarta maruntita, frunze de rosii sau de feriga.

In ceea ce priveste combatarea melcilor, cea mai buna solutie este folosirea moluscocidelor. Moluscocidele sunt pesticide speciale pentru distrugerea melcilor. Acestea pot fi aplicate in perioada martie-octombrie, dar nu trebuie aplicate cu 20 de zile inainte de recoltare.

Pesticide Profesionale Omologate