Chiar daca au fost foarte multa vreme ignorate sau uitate, se pare ca in 2017, semintele sunt vedete la noi in farfurie si fac parte din cadrul celor mai sanatoase si benefice preparate.
Poti decoperi sau redescoperi beneficiile lor multiple, le poti consuma la orice ora a zilei, de la micul dejun la aperitiv sau cina… care sunt insa semintele must have? Vei afla in cele ce urmeaza.
Susanul. Proteine, fie, antioxidanti… susanul este alegerea ideala pentru a –ti mentine in parametri normali sanatatea cardiovasculara. Este bogat in fibre si te ajuta si atunci cand vine vorba despre digestie. Iar atunci cand vine vorba despre utilizarea sa, am putea spune chiar ca susanul este foarte polivalent- se poate consuma ca atare, se poate macina, se gaseste sub forma de piure sau ulei…
Inul. O samanta foarte bogata in fibre, inul, are o actiune foarte benefica asupra tranzitului. Dar poate preveni si cancerul colorectal sau cel de san. Inul mai este insa si o sursa excelenta de acizi grasi esentiali omega 3 si se poate folosi in salate. Dar se poate si macina si folosi in aluaturi de exemplu.
Dovleacul. Semintele de dovleac sunt un must have atunci cand suferi din cauza unor probleme urinare. Dar si atunci cand vrei sa iti intaresti sistemul imunitar sau vrei sa lupti cu o stare de oboseala. Semintele de dovleac sunt bogate in fier, dar si in magneziu, acizi grasi esentiali si proteine. Deci sunt mici bombe nutritionale. Se pot consuma natur, alaturi de cerealele muesli sau in tot felul de salate.
Chia. Semintele de chia alunga foamea in mod natural si sunt excelente pentru a lupta contra colesterolului. Sunt mici bombe nutritive care sunt delicioase in budinci si in tot felul de derturi gurmande.
Mac. Semintele de mac sunt foarte bogate in vitamina B1, necesara bunei functionari a sistemului nervos. Sunt delicioase in paine si prajituri dar si in preparatele sarate.
Floarea-soarelui. Semintele de floarea-soarelui sunt foarte bogate in acizi grasi omega 3 si 6 deci ideale pentru a lupta contra imbatranirii. Dar sunt cele mai bune si pentru digestie.