cosmetice bio

Antonio Tony

Cosmetice bio vs cosmetice naturale. Exista vreo diferenta?

cosmetice bioReclamele TV ne bombardeaza cu reclame pentru produse cosmetice naturale, cosmetice bio si solutii de infrumusetare cu adevarat uimitoare. Multi consumatori le consuma bazandu-se pe tot ceea ce spun producatorii in reclamele frumos realizate, fara a se informa in prealabil in legatura cu compozitia fiecarui produs cosmetic in parte.

Conform celor de la rfresh.ro, majoritatea produselor cosmetice de pe piata sunt realizate cu ingrediente chimice precum conservanti, parabeni sau ftalati, iar utilizatorii le folosesc pentru ca nu stiu cu exactitate ca exista o mare diferenta intre cosmetice organice si cosmetice naturale. De regula, cosmeticele organice fac parte din cosmetica bio, ceea ce garanteaza peste 98% ingrediente naturale, in timp ce variantele naturale nu sunt neaparat produse bio, cerand doar un procent de 15% ingrediente naturale.

Care sunt principalele diferente intre cosmeticele bio si cele naturale?

Produsele bio. Sunt produse de foarte buna calitate si pentru a putea face parte din aceasta categorie trebuie sa fie certificate de un organism precum ICEA din Italia, Soil Association din UK sau Ecocert din Franta. De regula, produsele bio au termene de valabilitate cu o perioada destul de scazuta, de maxim 6 luni. Motivul este faptul ca sunt realizate cu conservanti de origine vegetala. Pe un produs bio vor exista intotdeauna mentiuni referitoare la coloranti, parfumuri, parabeni sau alte substante daunatoare. Evident, informarile sunt legate de lipsa acestora. De regula, un produs bio are o eficienta mai mare decat celelalte produse, stabilindu-se ca rata de succes a celor care folosesc cosmetice bio este de 3 ori mai mare decat cea obtinuta de cei care folosesc cosmetice standard.

Produsele naturale. Legea privind produsele naturale este mult mai permisiva decat in cazul produselor bio. Pentru a fi declarat natural, un produs cosmetic trebuie sa aiba doar 15% ingrediente de origine naturala. Chiar daca ideea de natural poate sa fie confundata cu cea de bio, diferentele sunt uriase. De regula, cosmeticele naturale au termen de valabilitate de pana la 18 luni, ceea ce pare atractiv, insa duce la anumite semne de intrebare. Cei care utilizeaza astfel de produse sunt sfatuiti sa citeasca foarte atent eticheta, deoarece pot ascunde o multime de substante care produc alergii sau nu sunt tocmai sanatoase.

Concluzionand, cei care isi doresc sa se bucure de sanatate este bine sa foloseasca produse cosmetice bio. Daca variantele din comertul de masa par foarte scumpe, exista si produse handmade, realizate in laboratoare mici. Acestea sunt realizate din ingrediente naturale, insa spre deosebire de alte variante de produse nu contin conservanti, asadar, perioada de valabilitate este foarte mica.

Expertii de la rfresh.ro le recomanda tuturor persoanelor sa citeasca foarte atent eticheta produselor pe care le folosesc si sa se fereasca de substantele periculoase, precum Sodiu, Lauryl Sulphate, folosit adesea in produsele de curatare, care este foarte agresiv cu pielea. Evident, este aproape imposibila folosirea exclusiva a produselor bio, insa se poate incerca o trecere treptata de la variantele cu chimicale la cele cat mai naturale.