Cum se păstrează graul pe timpul iernii pentru a avea proprietăți corecte pentru o perioada mai lunga?

Graul este una dintre cerealele care au un impact major asupra calitatii vietii. Fiecare dintre noi consuma produse de grau si cu siguranta va consuma toata viata. Dat fiind faptul ca oamenii consuma grau intr-o cantitate aproape constanta de-a lungul anului, cereala recoltata nu trebuie sa fie pastrata foarte multa vreme, insa trebuie sa aiba o calitate cat mai buna pana la urmatoarea recolta.

De cele mai multe ori, calitatea produselor din faina depinde de modul in care se pastreaza graul, motiv pentru care vom vorbi putin despre conditiile normale de depozitare .

Cum si unde se depoziteaza graul?

Pentru a se putea descoperi cele mai bune metode de depozitare trebuie, in primul rand, sa se faca o analiza a bobului de grau. Cu ajutorul unui umidometru cereale se poate detecta umiditatea, temperatura sau gradul de aerare, ceea ce poate sa contureze un plan de depozitare.

Dupa recoltare, in bobul de grau se desfasoara o serie de procese biochimice de complexitate destul de mare, inclusiv un proces de respiratie. Exista cateva conditii pe care depozitarea trebuie sa le respecte:

  • Sa se pastreze o umiditate de 14.5%-15% pentru o conservare cat mai buna;
  • Sa se asiguure o temperatura care sa elimine riscul de aparitie a insectelor;
  • Sa se asigure o uscare corecta si lenta. O uscare mult prea rapida poate duce la obtinerea unor fainuri cu proprietati inferioare.

In principiu, conservarea moderna se face in spatii gandite special pentru grau, care asigura temperatura si umiditate excelente. De asemenea, in momentul in care graul este trimis catre moara pentru macinare, exista sanse ca mara sa dispuna de instalatii pentru uscare, aerare si gazare care pot indeparta eventualele insecte sau infestari.

Cat de important este un umidometru cereale?

Un astfel de dispozitiv are o importanta uriasa pentru cei care cultiva cantitati mari de grau, in conditiile in care poate sa ofere informatii relevante despre calitatea bobului si sa ofere o serie de informatii utile.

Prin achizitia unui umidomentru se poate obtine o cultura de calitate si se pot economisi foarte multi bani. Cel mai indicat este sa se mizeze pe umidometre complexe, care pot masura mai multe date din cereale si de asemenea, sunt destinate mai multor tipuri de cereale.