De ce barbatii sforaie mai mult decat femeile

Atunci cand oamenii dorm, muschii din jurul gatului lor se relaxeaza si cauzeaza o restrangere a cailor respiratorii. Sforaitul apare atunci cand anumite tesuturi moi, cum ar fi cerul gurii, uvula, elemente din pasajele nazale sau baza limbii, se relaxeaza prea mult si blocheaza partial caile respiratorii ale unei persoane. In timp ce organismul incearca sa respire normal, presiunea din gatul unei persoane creste si determina o vibrare a tesuturilor moi din apropierea cailor de aer. Marimea cailor aeriene care sunt blocate determina gradul de severitate al sforaitului, asadar cu cat caile respiratorii sunt mai mici, cu atat mai tare este sforaitul.

Exista, de asemenea, anumiti factori care cresc probabilitatea ca un barbat sau o femeie sa sforaie. De pilda, sforaitul se poate agrava odata cu cresterea in varsta, din cauza pierderii tonusului muscular. In mod similar, excesul de greutate poate produce tesutul gras din zona gatului sa aplice presiune asupra cailor respiratorii. Racelile, congestiile nazale, fumatul si alcoolul pot, de asemenea, sa limiteze caile respiratorii si sa creasca probabilitatea de sforait. Mai mult decat atat, pozitia de somn are si ea o importanta la acest capitol.

snoring-6405525_l-350-300x300

Sforaie barbatii mai mult decat femeile? De ce?

In timp ce cifrele exacte variaza de la studiu la studiu, in general, se considera ca o treime din barbati obisnuiesc sa sforaie si doar o cincime din femei fac acest lucru. In afara de faptul ca barbatii fumeaza si consuma mai mult alcool decat femeile, concentratia de tesut adipos joaca si ea un rol esential in acest sens.