Omul are intotdeauna tendinta de a evolua si de a-si dori din ce in ce mai mult. Este un lucru cat se poate de normal, care ne ajuta sa evoluam ca specie. Cu toate astea, unele decizii luate din dorinta de a evolua pot sa fie nu tocmai atat de bune pe cat le credem.
Spre exemplu, decizia de a iti schimba locuinta pentru una mai buna poate sa fie una cu adevarat inteleapta sau una care sa adauge niste cheltuieli foarte mari bugetului pe care il ai disponibil in fiecare luna. Daca te-ai hotarat ca este timpul sa te muti in casa noua, inainte de a lua decizia si de a incepe sa cauti, trebuie sa iti pui cateva intrebari, extrem de utile:
Ai nevoie cu adevarat de o locuinta noua?
O astfel de decizie trebuie sa fie luata in mod rational, nu emotional. Achizitia unei case poate sa reprezinta o investitie uriasa, cu impact pe termen foarte lung asupra situatiei financiare si a confortului. Este important sa analizezi cu mare atentie si sa iti dai seama daca ai cu adevarat nevoie de o alta casa sau este doar o achizitie care sa iti umple orgoliul. S-ar putea sa fie mult mai ieftin si la fel de eficient sa o renovezi pe cea pe care o ai deja.
Ai bani pusi deoparte?
Daca vrei un „ upgrade” in ceea ce priveste locuinta, cu siguranta trebuie sa investesti ceva mai multi bani decat poti sa obtii pe cea pe care o ai deja. Acest lucru inseamna doua lucruri : imprumut bancar sa cheltuiala din economii. Cel mai indicat este sa faci aceasta investitie bazandu-te pe economii, deoarece un credit iti poate aduce cheltuieli uriase in fiecare luna si o presiune pe care nu ti-o doresti.
Cat de dispus esti pentru creditare?
Achizitia unei noi case poate sa fie extrem de costisitoare. Chiar daca ai bani pusi deoparte, s-ar putea ca la un moment dat sa iti dai seama ca acestia nu iti ajung. Astfel, va trebui sa iei bani din alta parte, iar un credit este cea mai la indemana solutie. Pentru asta, trebuie sa fii dispus din toate punctele de vedere sa iti iei un angajament pe termen lung, pe care il poti respecta cu exactitate in urmatorii, 5-10 sau chiar urmatorii 30 de ani.