admin

5 Motive sa mergi anual la dermatolog pentru verificarea alunitelor

Desi o alunita mica aflata in coltul gurii unei femei poate fi considerata un “semn de frumusete”, alunitele sunt uneori orice altceva decat atractive, mai ales atunci cand sunt periculoase. Rareori gasesti o persoana care sa nu aiba cel putin o alunita undeva pe corp si, din pacate, in ziua de azi gasim din ce in ce mai des persoane care sa fi suferit de o forma de cancer de piele care a aparut odata cu dezvoltarea unei alunite anormale.

Alunitele sunt in esenta un grup de melanocite care se dezvolta impreuna. Melanocitele sunt celule responsabile de culoarea pielii tale si contin pigmentul numit melanina, care determina luminozitatea sau intunecarea nuantei pielii tale. In mod normal, aceste celule ale pielii nu se dezvolta laolalta, ci se raspandesc pe piele.

Doar o mica parte din populatie se naste cu alunite numite “nevi congenitali”. Expertii in cancer sustin ca persoanele care se nasc cu alunite pot fi mai expuse riscului de a se confrunta cu melanom decat cei care se nasc fara alunite. La fel ca si copiii si adultii, bebelusii pot avea alunite oriunde pe corp, chiar si intre degetele de la picioare, pe palme sau pe scalp.

​De ce devin alunitele canceroase?

Cand radiatiile ultraviolete de la soare (si solare) patrund in mod constant in alunite, se initiaza deteriorarea ADN-ului melanocitelor, care afecteaza modul in care materialul genetic se imparte si creste. Alunitele devin canceroase atunci cand celulele se divid atat de rapid incat melanina devine incapabila sa absoarba toate razele UV ce vizeaza alunita. Cu toate acestea, nu toate alunitele devin canceroase din cauza expunerii la soare. Cercetarile au descoperit ca ratele cancerului de piele tind sa fie mai scazute la persoanele cu pielea inchisa la culoare, deoarece acestea au pur si simplu mai multa melanina in derm.

​Iata 5 motive sa mergi regulat la dermatolog pentru verificarea alunitelor:

1. Mergand la dermatolog o data pe an sau chiar o data la sase luni pentru a-ti inspecta alunitele de orice anomalie, vei stii exact unde se afla fiecare alunita de pe corpul tau, ceea ce faciliteaza monitorizarea nevilor care pot prezenta modificari atipice. In timpul unei examinari, s-ar putea chiar sa descoperi o alunita pe care nu stiai ca o ai.

2. Descoperirea alunitelor atipice in stadiile lor incipiente, in care se schimba de la alunite “normale” la alunite posibil precanceroase este un alt motiv pentru a fi supus examinarilor periodice ale pielii. Alunitele atipice difera de cele normale in ceea ce priveste culoarea, marginile si caracteristicile suprafetei. In timp ce alunitele normale sunt de o singura culoare, destul de rotunde si netede, cele atipice prezinta diferite nuante de maro, negru sau roz, se simt usor aspre si au o forma asimetrica. Marginile unei alunite atipice de obicei nu ies in afara; in schimb, acestea tind sa se estompeze in pielea din jurul alunitei.

3. Mergand la controlul dermatologic, nici cele mai subtile semne ale unei alunite care isi schimba compozitia celulara nu vor ramane nedetectate. Ceea ce pare a fi o schimbare nesemnificativa a unei alunite poate fi ceva semnificativ pentru un dermatolog.

4. Alunitele de culoarea pielii sau roz, care se simt solzoase sau denivelate, pot fi confundate cu un neg de catre un neprofesionist. Nu toate alunitele sunt maro inchis sau negre, iar o alunita care se simte uscata si prezinta mancarimi nu se comporta ca o alunita normala.

5. Chiar daca alunitele tale sunt normale, unele pot fi localizate in zone ale corpului care sunt frecate de imbracaminte sau piele. In loc sa te confrunti cu iritatii din cauza alunitelor plasate in locuri incomode, cere-i medicului dermatolog sa le indeparteze.

Atentie! Nu incerca niciodata acasa sa scoti o alunita, in niciun fel! Pot aparea sangerari excesive, cicatrici si recrestere a alunitei. In plus, alunita pe care o scoti poate contine melanicite precanceroase. Lasa intotdeauna aceasta sarcina pe mana unui specialist, cum sunt cei de la https://chirodermatologie.ro/