Care sunt categoriile de permis care iti permit sa conduci o motocicleta?

Iti doresti sa simti libertatea si adrenalina pe care ti-o ofera o motocicleta? Poti sa o faci doar daca urmezi o scoala de soferi speciala. Conform celor de la Motoexpert, o scoala de soferi categoria A Brasov cu o excelenta rata de promovabilitate, poti conduce motociclete cu mai multe variante de permis, insa trebuie sa tii cont de puterea si caracteristicile motorului pe care ti-l doresti.

Categoria A iti permite sa conduci orice tip de motocicleta

Permisul categoria A iti permite sa conduci motociclete cu sau fara atas, cu putere ce depaseste 25 kW. Pentru a putea face scoala de soferi pentru aceasta categorie insa, trebuie sa ai experienta de 2 ani pe o motocicleta mai slaba ( categoriile A1 sau A2) sau sa ai minim 21 de ani impliniti.

Scoala de soferi categoria A dureaza 5 saptamani si necesita urmarea a 24 de ore de pregatire teoretica si 30 de ore de pregatire practica. Aceste ore de pregatire se incheie prin sustinerea unui examen teoretic si a unui examen practic. Examenul teoretic contine 20 de intrebari, dintre care 17 trebuie sa aiba raspunsuri corecte pentru promovare iar examenul practic implica efectuarea unor manevre in poligon.

Categoriile A1 si A2 – categorii perfecte pentru tinerii de peste 16 si 18 ani

Categoria A1 iti permite sa conduci motociclete cu cilindreee de pana la 125 cmc, cu putere de pana la 11 kW, in timp ce categoria A2 iti permite sa conduci motociclete cu putere de pana la 35 kw. Scoala de soferi categoria A1 poate sa fie urmata de tinerii de minim 16 ani iar A2 de cei de minim 18 ani. Durata cursului este de 35 de zile si este similar cu cel pentru categoria A.

Categoria AM – categoria care iti permite sa conduci un moped sau un scuter

Daca nu iti doresti sa conduci o motocicleta de putere mare, ci doar vrei sa ai flexibilitate maxima atunci cand te deplasezi prin oras, poti face scoala pentru categoria AM. Trebuie sa ai varsta minima de 16 ani si poti conduce vehicule care circula cu o viteza maxima de 45 km/h si au o capacitate cilindrica de pana la 50 cmc.

De ce sa alegi vehiculele pe doua roti?

Evident, poti opta intotdeauna pentru o masina. Vehiculele pe doua roti sunt mult mai atractive din urmatoarele motive:

  • iti permit sa te bucuri de libertate cat mai mare in trafic si sa te deplasezi cu usurinta printre masini;
  • Sunt usor de intretinut;
  • Sunt mult mai ieftine;
  • Consuma mai putin combustibil, ceea ce poate fi un mare avantaj intr-o perioada in care combustibilul este din ce in ce mai scump;
  • Sunt mult mai usor de parcat.

Practic, un vehicul ep doua roti, indiferent ca este un scuter sau o motocicleta, iti permite sa te bucuri de mai multa libertate.