Endodontia este mai degraba cunoscuta sub denumirea de tratament de canal. Aceasta procedura este esentiala pentru a trata afectiunile care apar la nivelul pulpei dentare, adica tesutul moale din interiorul dintilor.
Tratamentul de canal are o contributie majora atunci cand vorbim despre salvarea dintilor care in caz contrar ar trebui extrasi din cauza unor carii profunde, a infectiilor sau traumatismelor. Tratamentul de canal este o procedura frecvent intalnita in cazul multor pacienti. Totusi, putini sunt cei care cunosc etapele in procedura de endodontie Ploiesti.
Evaluarea sanatatii orale
Prima etapa consta in efectuarea de catre medicul dentist a unei evaluari foarte amanuntite a dintelui care prezinta carii sau care produce disconfort pentru pacient. Evaluarea consta in examinarea clinica a dintilor si a gingiilor prin efectuarea testului de sensibilitate si in efectuarea unei radiografii dentare care sa ajute la vizualizarea structurii radacinilor dintelui. In urma acestei radiografii se pot identifica eventualele infectii sau probleme ale osului din jurul radacinii.
Efectuarea anesteziei locale
Etapa a doua implica efectuarea anesteziei locale, anestezie care se face inainte de inceperea tratamentului. Scopul este acela de a evita disconfortul si durerea pentru pacient. Prin anestezie este amortita zona dintelui vizat de tratament si tesuturile din jurul dintelui care urmeaza sa beneficieze de tratamentul de canal.
Accesarea pulpei dentare de catre medicul stomatolog
Odata ce anestezia si facut efectul, medicul va putea trece la etapa urmatoare, si anume la accesarea pulpei dentare pentru dintele afectat. In acest sens se va efectua deschiderea dintelui printr-un mic spatiu la suprafata, astfel incat sa se ajunga la camera pulpara. Ulterior se va realiza curatarea zonei pentru indepartarea cariei si a materialului deteriorat din interiorul cavitatii pulpare in vederea aplicarii tratamentului.
Curatarea si formarea canalelor radiculare
Tratamentul de canal vizeaza acele canale mici care ajung pana in radacina dintelui si au in compozitie tesutul pulpar, canale numite radiculare. Odata ce sunt accesate aceste canale, urmeaza curatarea lor folosindu-se instrumente specifice. Se va indeparta pulpa moarta si bacteriile din interior. In incheierea acestei etape a procedurii de endodontie Ploiesti sunt formate si modelate canalele radiculare pentru a permite umplerea ulterioara a acestora cu material biocompatibil.
Dezinfectia si umplerea canalelor
Procedura continua cu dezinfectarea zonelor afectate pentru eliminarea tuturor bacteriilor din interiorul acestor canale radiculare, astfel incat sa se evite reinfectarea ulterioara. Dupa ce curatarea si dezinfectarea au fost finalizate, canalele se vor umple pentru a se preveni orice infectare. Odata ce canalele sunt umplute cu materiale biocompatibile, se va sigila dintele cu materiale de obturatie.
Restaurarea functionala si estetica a dintelui
Etapa finala a tratamentului endodontic consta in restaurarea dintelui astfel incat sa fie obtinuta functionalitatea si estetica acestuia. Restaurarea poate include plombe sau coroane dentare, cand este nevoie de o protectie suplimentara pentru canalele radiculare care au fost foarte complexe.
Acestea sunt etapele in procedura de endodontie Ploiesti si este esentiala respectarea fiecarei etape pentru salvarea dintilor afectati de carii severe sau infectii la nivel de pulpa dentara. Pacientii trebuie intotdeauna sa urmeze sfaturile dentistului atat pe durata procedurii, cat si dupa finalizarea acesteia, pentru rezultate pe termen lung.