Cauze ale dezechilibrelor electrolitice la animalele de companie

De multe ori nu știm de ce o boală care a priori nu părea atât de problematică, se agravează brusc. Uneori cauza acestui lucru o reprezintă dezechilibrele electrolitice.

Dezechilibrele electrolitice la animale indică faptul că ceva nu este în regulă cu corpul lor. De obicei, însoțesc simptomele majorității bolilor sau sunt o consecință directă a acestora.

Uneori, aceste dezechilibre declanșează complicații și agravează starea animalului. Prin urmare, cunoașterea modului de măsurare a nivelurilor lor și detectarea pierderii echilibrului este esențială pentru animalele bolnave. De multe ori, acest parametru oferă indicii medicilor veterinari atunci când pun un diagnostic sau decid un tratament.

Problema este că parametrii se pot schimba în mod neașteptat odată cu progresia bolii. Astfel, este esențial să știți să-i măsurați acasă.

Principalele dezechilibre electrolitice la animale și consecințele acestora

În continuare, vom vorbi despre importanța fiziologică și clinică a modificărilor următorilor electroliți: sodiu, potasiu, clor și calciu.

Efectele variațiilor de sodiu

Sodiul este o parte esențială a echilibrului osmotic dintre celule și fluidul extracelular, în care se găsește. Reglarea concentrației de sodiu în organism influențează în mod direct echilibrul de apă al organismului. Rinichii sunt organele în care această relație sodiu-apă devine eficientă.

Pentru a varia cantitatea de apă – și sodiu – pe care corpul animalului o elimină, sunt necesare o serie de mecanisme hormonale. Hormonul antidiuretic —vasopresina— atunci când crește, stimulează setea animalului din nevoia de a crește nivelul de apă din corp.

Hipernatremia

Termenul de hipernatremie înseamnă un exces de concentrație de sodiu în sânge. Acest lucru se poate întâmpla fie pentru că există într-adevăr un exces al acestei componente în fluidul extracelular, fie pentru că există un deficit de apă și echilibrul este deteriorat.

Un animal deshidratat poate prezenta semne legate de excesul de sodiu, ca să nu mai vorbim de un animal de companie care consumă hrană – sau orice alt aliment necorespunzător – care este bogat în săruri.

Hiponatremie

Aici avem de-a face cu cazul opus, o reducere a sodiului în sânge. Este o tulburare clinică obișnuită și este adesea însoțită de edem, cunoscut sub denumirea de „retenție de lichide”. Afecțiunile renale sau hepatice și insuficiența cardiacă prezintă adesea acest simptom enervant.

Dezechilibre electrolitice: efectele fluctuațiilor de potasiu

Potasiul este cealaltă față a monedei, ionul opus sodiului, ca să spunem așa. Dacă sodiul este prezent din abundență în lichidul extracelular, potasiul se găsește în celulă. Excesul de potasiu este excretat prin urină, iar aldosteronul este principalul hormon care influențează eliminarea acestuia.

Hiperpotasemie

După cum am spus deja, potasiul se găsește, în cea mai mare parte, în celule. Prin urmare, creșterea concentrației sale în sânge este un simptom al dezechilibrului fiziologic la animal.

De fapt, nivelurile foarte ridicate de potasiu constituie o urgență veterinară din cauza riscului de insuficiență cardiacă. Este necesar să se urmărească bolile care diminuează excreția acestui ion în urină, așa cum este cazul bolii Addison.

Hipokaliemie

Hipokaliemia merge adesea mână în mână cu hipernatremia. Din acest motiv, animalul trebuie monitorizat în caz de deshidratare, diaree abundentă și utilizarea laxativelor, printre alte boli.

Efectele variațiilor de clor

Clorul însoțește sodiul ca ion extracelular și nivelurile sale din sânge tind să se schimbe în mod similar. De fapt, tratarea dezechilibrelor de sodiu rezolvă dezechilibrele de clor în multe cazuri.

Particularitatea clorului sau a clorurilor din sânge este că acestea joacă un rol foarte important în menținerea echilibrului acido-bazic. Acest echilibru acido-bazic este ansamblul proceselor prin care organismul își menține pH-ul stabil. Fără această constantă, corpul animalului se destabilizează și problemele se agravează.

Dezechilibre electrolitice: Efectele variațiilor de calciu

Calciul este important atât în ​​interiorul cât și în exteriorul celulelor, și este o componentă fundamentală a scheletului. Acest electrolit este asigurat printr-o dietă echilibrată și, dacă trebuie eliminat un exces, se face prin urină. Există trei mecanisme hormonale implicate în echilibrarea calciului:

  • Hormonul paratiroidian și calcitrolul, care cresc calciu în sânge prin reducerea eliminării acestuia în rinichi și îmbunătățirea sa la nivel osos.
  • Calcitonina, diferită de cele anterioare, care inhibă intrarea calciului în oase.

O creștere sau scădere excesivă a calciului în sânge – respectiv hipercalcemie sau, respectiv, hipocalcemie – poate provoca animalului o modificare gravă a ritmului cardiac. Un animal cu deficit de vitamina D sau rahitism suferă de o lipsă de calciu, care afectează integritatea scheletului său.

După cum puteți observa, există multe patologii care pot provoca un dezechilibru electrolitic la animalele de companie. Deși este dificil de diagnosticat acest tablou clinic de acasă, medicii veterinari îl folosesc pentru a cunoaște prognosticul animalului înainte de o boală, printre multe alte lucruri.

De asemenea, pentru ca animalele de companie precum câinii să aibă parte de sănătate pe parcursul vieții este important să primească hrană de calitate superioară.

Din acest motiv, o bună soluție pentru ei este hrana naturală super-premium pentru câini de la Lenda, fabricată în Spania din ingrediente de cea mai bună calitate, 100% naturale. Aceasta este o hrană completă și echilibrată, oferind câinilor toți nutrienții de care au nevoie pentru o dezvoltare sănătoasă.

Pe de altă parte, și pisicile se pot bucura hrana naturală pentru pisici de la Lenda. Așadar, fie că aveți câine, fie că aveți pisică, hrana de la Lenda poate fi opțiunea perfectă pentru ca animalul de companie să crească sănătos.