Aiosif

Ce alimentatie trebuie sa adopti atunci cand suferi din cauza gastro-enteritei?

 

Dureri abdominale, stari de greata, diaree….uneori epidemiile de gastro-enterita ataca atunci cand te astepti mai putin. Unele alimente iti pot agrava simptomele in timp ce altele din contra, ar putea sa le diminueze. Iata cum ar trebui sa iti adaptezi alimentatia pentru a face fata neplacerilot create de gastro-enterita.

gastro

Ce ar trebui sa faci?

Bea suficienta apa. Gastro-enterita vine cu o pierdere de apa consecventa, adica s-ar putea sa suferi din cauza unei dezhidratari a organismului. Pentru a compensa pierderea de lichide si pentru a evita dezhidatarea trebuie deci sa bei suficiente lichide.

Evita alimentele care pot accelera tranzitul. Si asta deoarece gastro-enterita il accelereaza si asa. Deci cel mai bine ar fi sa eviti sa consumi alimentele bogate in fibre. Evita fructele si legumele, leguminoasele sau feculentii integrali. Orezul integral insa este cea mai buna idee pentru evitarea accelerarii tranzitului.

Mananca alimente consistente. Cel mai bine ar fi sa alegi sa consumi alimente care incetinesc tranzitul intestinal si care sunt un fel de pansament pentru stomac, precum orezul alb, bananele sau morcovii fierti.

Cel mai bine ar fi sa portioznezi mesele. Stomacul tau are nevoie de putin repaos deci cel mai bine ar fi sa consumi mai putine alimente la masa sau sa ai mese mai usoare si mai dese. Mesele grele si copioase te vor face sa te simti plin si incarcat intreaga zi.

Reia meniurile obisnuite incet si cu blandete. Dupa ce ai scapat de neplacerile aduse de gastro-eneterita nu te arunca imediat asupta cartofilor prajiti sau asupra altor alimente grase si grele. Stomacul trebuie sa se odihneasca pentru a incepe sa functioneze asa cum trebuie. Din aceste motive, foarte multi specialisti recomanda chiar un post dupa aceste probleme. Dar daca simti ca nu ai putere sa tii post, orienteaza-te asupra unor alimente mai sanatoase si incepe mai intai cu feluri de mancare mai usoare- supe, ciorbe, piureuri, orez, legume fierte, etc. Apoi poti introduce progresiv si alte alimente. Cel mai bine ar fi sa consumi carne pregatita la aburi decat una prajita sau legume fierte decat crude si asa mai departe.

Reconstruieste flora intestinala. Iaurturile si produsele lactate sunt de evitat in ciuda ideilor preconcepute cum ca alimentele care contin fermenti lactici te ajuta sa reconstruiesti flora bacteriana. Flora intestinala isi va reveni singura daca urmezi sfaturile din articol.