Daca ati facut de curand o achizitie a unui produs electrocasnic sau sunteti interesat de cumpararea unui produs din gama: frigider, masina de spalat, etc, indreptati-va atentia catre etichetele colorate, pe care se pot vedea diverse litere A, B, C – G. Cum se interpreteaza aceste simboluri? Litera A reprezinta un consum mic de energie, iar cele cu consumuri mai mari sunt marcate incepand cu literele B, C. Tinand cont de aceste date, comportamentul cumparatorilor este de a-si cumpara un aparat electrocasnic care consuma cat mai putin, chiar daca costul initial este mai mare.
Aceleasi criterii de clasificare energetica se aplica si imobilelor in care locuim, in functie de consumul de energie. Astfel, consumurile mici sunt aferente clasei A (consumuri de pana la 125 de kWh/m2/an) iar consumurile mari aferente clasei G (consumuri de peste 820 kWh/m2/an). Apartamentele din claditrile reabilitate se incadreaza in majoritate in clasa energetica A, avand un consum de energie estimat mic, de pana la 125 de kWh/m2/an.In clasele B si C sunt incadrate apartamentele care nu se afla in blocuri reabilitate dar care dispun totusi de un sistem de incalzire centralizat sau de o centrala termica de apartament sau de bloc.
Pentru a stabili eficienta energetica a unei cladiri este necesara efectuarea unui certificat energetic. Certificatul energetic este un document tehnic ce se obtine printr-un proces simplu si accesibil, care determina consumul estimativ energetic al unei proprietati, si se poate elabora prin intermediul unei firme de auditori energetici atestati. Pe baza elementelor geometrice ale cladirii (materiale de constructie, suprafete de transfer termic, orientare etc) dar si instalatii aferente, specialistii in domeniu pot determina in ce clasa se incadreaza cladirea.
Asadar, acest document cu caracter tehnic atesta nivelul de performanta energetica al unei cladiri si este valabil pe o perioada de 10 ani de zile de la data emiterii. In urma certificatului energetic se obtin o serie de recomandari pentru imbunatatirea performantei energetice.
Pentru o investigatia mai detaliata, se poate efectua termografie in constructii. In acest fel se detecteaza pierderile de caldura si se stabilesc solutii de imbunatatire a performantei energetice. Prin termografie se realizeaza o serie de fotografii in infrarosu, numite termograme, ce prezinta constructia sub forma de pete de culoare diferite. Termogramele contin si o scara de temperaturi asociate nuantelor de culoare. Astfel, prin comparatia culorilor, se pot detecta zonele cu un flux termic foarte ridicat, adica zonele prin care se pierde in mod excesiv caldura. Aceste zone sunt de multe ori evidente in dreptul puntilor termice.