Dacă te afli la început de drum în arta grădinăritului, cu siguranță ești mereu în căutare de noi informații utile. Trebuie să știi că alegerea furtunului de udat este una dintre principalele reguli pentru o recoltă bogată.
Udarea plantelor pare o sarcină simplă, însă această activitate nu presupune doar să ții pur și simplu un furtun de grădină în mână și să te plimbi printre răsaduri. Irigatul incorect poate face mai mult rău decât bine plantelor tale. De asemenea, utilizarea unui furtun nepotrivit se poate dovedi chiar de la început o investiție proastă. Prin urmare, informează-te din timp în privința tuturor pieselor de care ai nevoie.
Îți prezentăm în continuare principalele criterii de care să ții cont când alegi furtunul de udat, dar și câteva sfaturi prețioase adunate de la grădinari cu experiență.
Cum alegi furtunul de udat – criterii de selecție
Atunci când cumperi un furtun pentru grădina ta, trebuie să te asiguri de două lucruri importante: calitatea acestuia și compatabilitatea cu spațiul de care dispui. Un furtun de calitate este realizat dintr-un material rezistent la intemperii și la mucegai. Îndreaptă-ți atenția spre un model întărit pentru presiune ridicată fiindcă nu va crăpa în timp, ci îți va rămâne alături multe sezoane la rând.
Ține cont și de greutatea furtunului de udat, mai ales dacă îl vor folosi în gospodărie și alte persoane cum ar fi soția ori copiii. Ai nevoie de un model care să fie ușor de manipulat și de depozitat. De aceea este important să te asiguri și să nu ocupă mult spațiu, ci că se rulează cu ușurință.
Știi că ai ales furtunul pentru grădină potrivit atunci când se pliază pe nevoile gospodăriei tale. Tipul, lungimea, dimensiunile și costul sunt informații importante pe care trebuie să le verifici. Un furtun utilizat mai mult pe lângă locuință pentru udarea florilor nu ar trebui să fie mai lung de trei metri. Însă, dacă ai o grădină mai mare, poți cumpăra unul care să aibă chiar peste 20 de metri. Este importantă și distanța dintre grădină și sursa de apă. Totodată, trebuie luat în calcul și diametrul. Un model mai larg poate transporta mai multă apă într-un timp mai scurt.
Udarea grădinii: sfaturi importante pentru orice începător
Este important ca fiecare plantă să fie udată în funcție de nevoile pe care le are. De asemenea, trebuie să le alegi locul în grădină înainte de a începe plantarea. Evită zonele unde pământul nu este bogat și unde curenții de aer sunt mai puternici.
Toți grădinarii începători își doresc să știe care este cel mai bun moment pentru udarea grădinii. Ei bine, trebuie să bifezi unul pe lista ta, mai ales în sezonul cald: dimineața sau seara (când apune soarele). Irigarea din miezul zilei poate duce la arderea frunzelor, iar cea făcută seara târziu poate determina apariția mucegaiului, două probleme pe care trebuie să le eviți. Nu uita de faptul că temperatura apei trebuie să fie apropiată de cea a solului și a aerului. Diferențele mari de temperatură pot face rău recoltei și să nici nu îți dai seama măcar că acesta este motivul.
Dacă ai ocazia să verifici calitatea apei cu care uzi plantele, nu ezita să o faci fiindcă poți descoperi că are în compoziție o cantitate mare de substanțe chimice. În anumite zone, apa din pânză freatică nu este recomandată nici măcar pentru udarea grădinii fiindcă este contaminată.
Legumele și fructele din seră sau solar au nevoie de o cantitate mai mare de apă, ținând cont de faptul că sunt acoperite și că nu au acces la apa de ploaie. Dacă te gândești să faci economie, strânge într-un rezervor apă de ploaie și folosește-o apoi pentru udarea legumelor.