Din ce in ce mai multi oameni apeleaza la fier forjat, fie pentru realizarea unor decoratiuni interioare deosebite, fie pentru piese de mobilier, fie pentru structuri masive, cum ar fi gardurile. Curatarea si intretinerea unor elemente fier forjat este, de regula, un proces simplu. Cu toate astea, daca vrei sa te bucuri pentru o perioada cat mai mare de timp de produsele realizate din acest material trebuie sa stii cateva reguli.
Cum cureti elementele din fier forjat?
Daca vrei un fier forjat durabil trebuie sa il cureti regulat, indiferent ca acesta se afla la interior sau la exterior. Pasi pentru o curatare ca la carte sunt urmatorii:
- Alege spatiul perfect in care vei curata obiectele;
- Umple doua vase cu apa calduta. Intr-unul dintre vase vei pune detergent, in timp ce in cel de-al doilea vei pastra doar apa pentru clatire;
- Asigura-te ca detergentul pe care il folosesti este cel potrivit. Poti folosi detergent de vase, spun lichid sau diverse amestecuri. Pentru a nu deteriora fierul este bine sa eviti detergentii de rufe sau cei care au foarte mult inalbitor;
- Daca elementele din fier nu sunt murdare, amesteca apa cu otet ( la 2 litri de apa, o cescuta de otet);
- Inmoaie o carpa in solutia cu detergent sau otet si sterge cu atentie fiecare parte a elementelor din fier forjat;
- Clateste cu apa curata;
- Lasa obiectele sa se usuce.
In general, intregul proces nu trebuie sa dureze mai mult de cateva minute si trebuie sa fie efectuat o data la cateva saptamani. Daca fierul a ajuns sa fie atacat de rugina, procesul este mai dificil, deoarece rugina trebuie sa fie indepartata cu un burete abraziv iar elementele trebuie sa fie revopsite inainte de a fi spalate.
Partea buna este ca fierul forjat este unul dintre cele mai atractive materiale din punct de vedere al timpului petrecut pentru ingrijirea lui iar rugina poate fi prevenita daca se acorda o atentie minima procesului de ingrijire.