Muzica populara intra in preferintele romanilor, aceasta muzica fiind pe placul tuturor. Probabil ca auzeati aceasta muzica atunci cand erati mici si inca o mai auziti in familie, dar si la petreceti. In ziua de azi, oricine se poate bucura de acest gen de muzica, el fiind apreciat pentru ritmul sau si pentru starea de bine pe care o ofera.
Cu ce iese in evidenta muzica populara?
Muzica populara este apreciata de oricine, acest gen aparand inca din secolul XX. El reprezinta un amestec intre instrumentele si ansamblurile specifice. Muzica populara a reusit asadar sa imbine lumea din zonele rurale cu realitate social-politica a vremurilor in care a aparut. Acest gen de muzica nu a aparut doar in Romania, ci aproape in toate tarile din Balcani, dar si in fostul bloc rasaritean. Desi la noi in tara este cunoscuta sub numele de muzica populara, in alte tari, acest gen de muzica este considerata a fi muzica traditionala, folk, usoara sau lautareasca.
Muzica populara este diferita totusi de folclorul muzical in mai multe privinte, precum repertoriul, stilul instrumental, dar si instrumentatia. Muzica populara a fost schimbata de influentele zonei. De exemplu in partea de apus a tarii, muzica populara a primit numeroase influente vestice. In parte de est a tarii, muzica a primit elemente slave, bizantine, dar chiar si turcesti.
Muzica populara iese in evidenta prin mai multe caracteristici precum stilul melodiei, precum si modul de a canta aceasta melodie. Intr-o trupa de muzica populara exista atat vocalisti, cat si instrumentisti, iar cantaretii sunt recunoscuti pentru stilul lor. Tot in acest gen de muzica se mai regaseste si fluieratul artistic. Instrumentistii se organizeaza in tarafuri, ansambluri, precum si in orchestre, melodiile fiind cantate dupa note sau se pot face si unele improvizatii. Abilitatea de a crea spontan muzica depinde de instrument, dar si de interactiunea cu solistul vocal.
In muzica populara se folosesc o multime de instrumente foarte variate, acestea pornind de la contrabas, uneori inlocuit cu chitara electrica, si ajungand pana la tambal si acordeon, acestea fiind si ele inlocuite uneori cu pianul si chitara acustica. Avand in vedere ca la tambal nu se pot atinge in acelasi timp doua inaltimi sonore, cel mai des se intalnesc in acest caz succesiuni de acorduri cu tiuituri rapide, dar si ritmate. Pianul este si el destul de des folosit, acesta fiind utilizat in special pentru piesele mai lente, iar ritmul este asemanator melodiilor de jazz.
De obiocei in muzica populara se mai folosesc si instrumente precum brace si anume o vioara sau o viola fara calus. In acest fel, arcusul se poate trage simultan pe toate corzile. Artistii mai folosesc si violoncelul, acesta fiind si el un instrument apreciat, dar si foarte des folosit in muzica populara. Pe langa aceste instrumente, artistii de muzica populara mai folosesc clarinetul, mandolina, flautul, naiul, dar si trompeta. In acest fel, muzica populara este apreciata de un numar mare de persoane, ea facand parte din cultura romaneasca si fiind apreciata chiar si in ziua de azi. Mai multe melodii populare pe: https://muzica-populara.tv/