admin

365

Pentru ce sunt folosite instalațiile de foraj?

O instalație de foraj este o mașină care face găuri pe suprafața pământului. Instalațiile de foraj pot fi structuri foarte mari care sunt folosite pentru a face puțuri de apă, în acest caz folosindu-se sape cu role, puțuri de extracție a gazelor naturale sau puțuri de petrol.

Cate tipuri de instalații de foraj cu sape cu role exista?

Există multe tipuri diferite de instalații de foraj. Instalația de foraj utilizată depinde de cerințele specifice necesare pentru locul de foraj. Folosirea de sape cu role este utilă in cazul utilizarii unor instalații de foraj.

Instalația de foraj pe teren este cea mai comună pentru explorare. Instalațiile de foraj terestre de astăzi sunt mult mai mici și mai eficiente decât cele folosite în trecut.

O instalație de forat subțire este mult mai mică decât una convențională. Uneori poate fi de două ori mai mică decât una convenționala. Instalațiile de foraj cu găuri subțiri forează în general mai puțină rocă în comparație cu cele convenționale și, de asemenea, ocupă mai puțin spațiu deoarece sunt mai mici. Nu toate mediile permit utilizarea unei instalații de foraj subțire, unele sape cu role fiind mai indicate in anumite situații.

Găurile normale sunt forate folosind o țeavă rigidă pentru a forma șirul de foraj. Uneori, tubul spiralat este folosit în loc de țevi. Acest lucru are multe beneficii, cum ar fi amprenta minimă a echipamentului și mai puține deșeuri de foraj. Aceasta este o opțiune excelentă pentru zonele protejate.

Instalațiile de foraj cu cric sunt folosite în ape puțin adânci. O platformă jackup este o barjă plutitoare care are o structură de foraj, ea fiind susținută de suporți care pot fi fie coborâți, fie ridicați. Jackup-ul este de obicei remorcat până la locația sa. Aceste platforme sunt foarte puternice, deoarece pot rezista unor valuri puternice și furtuni oceanice. Sunt considerate rentabile deoarece sunt ușor de mutat dacă vine o furtună și sunt, de asemenea, foarte puternice și durabile, chiar și în cele mai proaste condiții.

Instalații semi-submersibile reprezinta un tip de platformă destinata forării în apă care este mai adanca de 300 de metri. Instalația semi-submersibilă se bazează pe o platformă plutitoare pentru a o ține. Acest design al platformelor semi-submersibile are avantaje. Instalațiile semisubmersibile pot funcționa într-o gamă largă de adâncimi de apă, inclusiv apă adâncă. Instalațiile semi-submersibile pot fi atașate pe fundul oceanului folosind cabluri de sârmă, lanțuri puternice sau pot folosi și poziționarea dinamică pentru a rămâne staționară în timpul forării fără ancore, procedură utilă în unele situații.

La adâncimi mult mai mari și anume in apa oceanelor, este nevoie de nava de foraj. Această navă este proiectată să foreze o gaură în ape adânci și foarte adânci. Aceste instalații de foraj plutesc și pot fi atașate fundului oceanului, folosindu-se in acelasi timp un sistem de ancorare. De asemenea, pot folosi poziționarea dinamică pentru a rămâne în același loc în timpul forajului fără ancore. Un astfel de echipament este proiectat, astfel încât să facă față adâncimii foarte mari a oceanelor și să realizeze o forare optimă.