admin

Scurta trecere prin istoria asfaltului

Asfaltul a reusit sa schimbe lumea. Gratie numeroaselor asfaltari in Bucuresti , orasul este astazi mult mai putin prafuit decat era in urma cu 200 de ani, in ciuda faptului ca exista milioane de vehicule in detrimentul celor cateva mii de trasuri si carute care circulau pe atunci. Evident, nu totul este roz la asfalt. Un strat de asfalt poate mari temperatura din orase pe timpul verii, nu rezista pe termen nelimitat si este mai costisitor decat amenajarea unui drum de pamant sau de pietris. Totusi, este mult mai ieftin decat alte solutii si are extrem de multe avantaje: nu este zgomotos, este confortabil, arata bine si protejeaza rotile masinilor de uzura accentuata.

Care este istoria asfaltului?

Cu siguranta, fiecaruia dintre noi i se pare cat se poate de obosit sa vada strazi asfaltate. Pana la urma, acestea sunt prezente peste tot. Nu era la fel in urma cu cateva sute de ani. De fapt, nu era la fel nici macar in urma cu 150 de ani. Procesul masiv de asfaltare a inceput abia in secolul 19, odata cu dezvoltarea automobilelor.

Istoria asfaltului a inceput cu mult inainte, insa. Sumerienii foloseau asfaltul ca mortar pentru caramizi sau ca strat impermeabil pentru corabii iar egiptenii il foloseau pentru a impiedica eroziunea malurilor Nilului. Romanii foloseau si ei asfalt pe post de liant pentru lespezile de piatra, insa abia in secolul 18 s-a folosit pentru prima data combinatia de gudron si smala pentru constructia de sosele. Inovatia a aparut in Scotia anilor 1700 si a dus la o dezvoltare rapida a drumurilor de asfalt peste tot prin lume. Usor, usor, a aparut procesul de macademizare, inventat de John Macadam. Acest proces presupunea legarea pietrelor cu un strat de smala, care a devenitnorma la inceputul anilor 1900. Multumita asfaltului, masinile au inceput sa circule mai repede, sa fie uzate mai greu si sa devina din ce in ce mai ieftine. De asemenea, nu au mai lasat straturi groase de praf in urma, ceea ce a insemnat un mare plus.

Asfaltul evolueaza in continuu

Chiar daca pare a fi un material care nu lasa foarte mult loc de evolutie, asfaltul evolueaza in continuu. Apar mereu tehnologii noi si solutii care il fac mai rezistent, mai permeabil ( sau mai impermeabil ) si mai placut din punct de vedere estetic. Merita, asadar, sa fie luat in calcul.