Care sunt alimentele care te ajuta sa iti regenerezi cartilagiile?

Chiar daca nu le acordam o foarte mare importanta, cartilagiile sunt o parte foarte importanta din corpul nostru. Au o mare responsabilitate- cea de a de suporta unele structuri precum articulatiile.

alimente

Acestea sufera el mai adesea insa din cauza unor leziuni. Este foarte important deci sa ai mare grija, deoarece sunt tesuturi care daca odata sunt distruse, se pot repara extrem de greu. Trebuie sa stii insa ca alimentatia este de mare ajutor atunci cand vrei sa iti repari cartilagiile. Vrei sa stii cum? Citeste acest articol.

Un regim adaptat deci poate sa aiba grija foarte bine de cartilagiile tale, de a le intari sau de a regenera aceasta parte a corpului in mod natural. Pentru a avea o alimentatie echilibrata, trebuie sa consumi cat mai des nutrientii urmatori:

  • vitaminele A, C si D.
  • calciul.
  • lizina.
  • fosforul.
  • fluorul.
  • magneziul.
  • proteinele.

In plus, este foarte important sa bei foarte multa apa pentru a hidrata cartilagiile si articulatiile. Iar mai pe larg,  nutrientii necesari care iti pastreaza cartilagiile in cea mai buna stare de sanatate si te ajuta sa eviti durerile sunt urmatorii:

Lizina. Un compus care te ajuta sa eviti oboseala si de sa facilitezi recuperarea in caz de probleme. Cele mai mari surse de lizina sunt legumele uscate, carnea rosie, ouale, branza, fructele uscate si drojdia de bere.

Vitamina C. Este cel mai important antioxidant care are capacitatea de a intari sistemul imunitar si de a produce colagen in mod natural. Cu alte cuvinte, este posibil sa regenereze tesuturile si sa permita o mai buna functionare a vaselor de sange. Cel mai bune surse de Vitamina C sunt portocalele, rosiile, ananasul, piersica, varza, ceapa, murele, salata, mandarinele si ardeii rosii.

Vitamina D. Este cea care va ameliora mobilitatea articulatiilor si care previne unele boli precum artrita si osteoporoza. Te ajuta sa eviti chiar si problemele de la nivelul cartilagiilor. Consuma deci cat mai multa paine integrala, lapte, cereale integrale, somon, hering si stridii.

Condimentele si plantele anti-inflamatorii. Printre ele cele mai bune sunt curcuma,ghimbirul sau salcia. Folosite la felurile de mancare sau in infuzii iti vor flexibiliza extremitatile.