Conducerea defensiva este o expresie care defineste metoda de conducere cu precautie pentru a elimina riscurile de accidentare. In general conducerea defensiva se manifesta prin modul de conducere cu asigurare continua in oglinzile retrovizoare fiind atenti atat la circulatia din spatele vehiculului cat si la circulatia vehicolelor din lateral si drumurile laturalnice. Doritorii de permis pot citi in aceast articol cum sa se descurce mai usor la examen.
Pentru acest tip de conducere este nevoie de multa atentie si experienta, practic soferul trebuie sa prevada tot traficul de langa el si sa prevada miscarea fiecarui participant la trafic, si o reactie calma si sigura la situatiile create.
Cu totii stim ca daca respectam regulile de circulatie deja putem spune ca in mare parte am facut totul ca sa avem un mod de conducere defensiv, deoarece ne asiguram inainte de fiecare manevra si semnalizam fiecare intentie de manevra pentru a atrage atentia celorlalti participanti la trafic de intentia noastra.
Totusi acest lucru nu este totul, se poate intampla ca alti particiapnti la trafic sa aiba un mod de conducere mai agresiv si sa schimbe banda de circulatie des si fara semnalizare prealabila cu lampa de semnaliare. In cazul in care nu suntem suficient de atenti si ne uitam doar la masinile care circula doar in campul nostru vizual, nu suntem constienti de manevra executata si din pacate ne putem pune in dificultate.
De aceea se spune ca pe timpul condusului, tot timpul trebuie sa ne asiguram de pozitia celorlaltor participanti la trafic, astfel incat sa depistam din timp orice manevra pornita si care ne poate crea probleme.
Totodata putem spune ca in cazul in care observam ca masina din fata noastra sau cea din spatele nostru face manevre neobisnuite, este bine sa incercam sa pastram o distanta de siguranta mai mare, aproximativ 2-3 lungimi de masini pentru a nu ne pune in pericolul de a ne ciocni in cazul unei frane bruste.
In timp ce ne asiguram in oglinda retrovizoare, prima data trebuie sa verificam daca lampa de semnalizare emite sau nu semnale de intentie de manevra, dupa care dintr-o privire ne asiguram ca vehicolul este pozitionat corect. Trebuie sa ne obisnuim ca toate aceste lucruri sa le putem aprecia dintr-o singura privire, de multe ori nu avem mai mult timp pentru aceasta pentru ca trebuie sa avem grija si la masinile din fata noastra sau cele de langa noi.
Asigurarea in oglinda retrovizoare laterala este oarecum mai usoara, masinile respective nu circula pe banda noastra deci nu ne influenteaza fluxul doar in cazul in care ele sau noi dorim sa schimbam banda de circulatie. Totusi este important sa fim constienti ca si acolo este o masina care circula si in cazul in care dorm sa facem o manevra trebuie sa facem in functie de pozitia ei.
Partea cea mai importanta a celorlalte vehicule la care trebuie sa fim atenti este lampa de semnalizare, cu ea semnalizeaza intentia de manevra soferul din vehiculul din spatele, fata sau lateralul nostru.
Alte parti importante ale vehicolului ce ne pot da detalii despre manevra executata sunt rotile si aripile autoturismului care circula pe la spate sau lateral. Daca observam o apropiere a rotilor sau a aripilor trebuie sa fim pregatiti de o devansare sau o schimbare de benzi. Daca circulam pe la spatele unei masini si observam ca soferul incepe sa se uite in oglinzi ca sa se asigure, ne putem astepta din nou la diverse manevre.
Conducerea defensiva nu este o metoda care sa elimine de tot riscurile de accidentare, totusi poate reduce mult aceste riscuri si de multe ori ne poate salva viata.