admin

Cum iti alegi utilajele potrivite pentru prelucrarea lemnului?

Alegerea unor utilaje prelucrare lemn trebuie sa tina cont de mai multe lucruri, astfel incat sa ti se usureze munca mai mult. Alegand utilajele potrivite, munca ta va deveni mai usoara si astfel itiu vei putea termina treaba mult mai rapid. Cu toate ca alegerea unor utilaje poate fi dificila, este important sa te orientezi catre cele mai bune utilaje inca din momentul in care incepi sa lucrezi.

Cum alegi cele mai bune utilaje prelucrare lemn?

Poti sa te preocupi de alegerea unor utilaje prelucrare lemn in functie de tipul lucrarilor pe care le faci. Prin aceste utilaje se intelege intreaga gama de scule pe care le poti folosi, astfel incat sa dai forma dorita lemnului. Incepand de la o simpla bucata e lemn, vei ajunge la produsul dorit.

Exista mai multe utilaje dintre care sa alegi. Masina de rindeluit este un astfel de utilaj, aceasta pregatind fatadele lemnului si reducand grosimile scandurilor semnificativ, facand in acelasi timp suprafetele paralele. Masina de slefuit este si ea la fel de importanta, aceasta oferind bucatilor de lemn finisajul dorit. Strungul este si el utilizat la plansetele de lemn de dimensiuni mici, acesta necesitand modele detaliate, scobite, dar si polizate sau sculptate. El este frecvent folosit pentru lemnul masiv, dar este folosit si pentru MDF, PAL sau chiar HDF.

In categoria de utilaje prelucrare lemn se mai numara si fierastraiele pendulare, acestea fiind folosite in deplasari, dar si in atelier. Ele sunt folosite in lucrarile de precizie, realizand o multime de modele, dar si de taieturi. Fierastraiele circulare pot fi si ele de doua feluri si anume portabile pentru persoanele care lucreaza pe santiere sau in deplasare sau cu masa si anume pentru lucrul zilnic din atelier. In aceasta categorie de utilaje mai intra si masina multipla de gaurit, aceasta eficientizand porcesul de gandire al reperelor dorite, precum si masina de frezat, ea fiind utilajul necesar profilarilor in lungime.

Utilajele pot fi alese in functie de putere, dar si de randament. Aceste utilaje rezista la solicitari mari si foarte mari, dar cu toate acestea inainte de a achizitiona un utilaj, trebuie sa faci o documentare prealabila, astfel incat sa te asiguri de faptul ca el se preteaza cerintelor tale de lucru. Unele tipuri de utilaje sunt mai potrivite pentru atelierele medii si mari. Pe de alta parte, exista si utilaje mai mici, acestea fiind mai potrivite pentru atelierele mai mici.

Un alt criteriu de alegere al utilajelor este in functie de utilizare. Daca bugetul conteaza foarte mult, atunci poti alege utilajul chiar si la mana a doua. Nu sunt diferente foarte mare intre utilajele second hand si cele noi, insa probabil diferenta o face uzura utilajului. Alege sa cumperi doar de la firme profesioniste si serioase pentru ca acestea iti vor oferi si produsele de calitate pe care le doresti. Utilajele mai pot fi alese si in functie de preferinte. Tine cont si de sfaturile oferite de specialisti atunci cand iti alegi astfel de utilaje, acestea fiind cele mai potrivite pentru nevoile tale.