Ce legatura are Soarele cu GPS-ul? Ambele au fost folosite intr-un moment sau altul al timpului pentru a indruma oamenii in calatoriile pe pamant. Nevoia orientarii a devenit cu mii de ani inainte erei noastre, cand omul a inceput sa exploreze atat uscatul cat si marile si avea mare nevoie de o directie precisa.
Primele atestari istorice despre orientarea pe mare apar timpuriu, cu 6000 de ani inainte de Hristos, cand Indienii sau Egiptenii incepusera sa capete cunostiinte de navigatie si foloseau diverse metode pentru a se orienta. Cei mai iscusiti insa, erau fenicienii, care se orientau in functie de astri si o faceau destul de precis, pentru vremurile acelea.
Cei care au descoperit insa prima data busola, au fost egiptenii. Acest obiect a usurat foarte mult navigatia si odata cu el au aparut si marile descoperiri.Ulterior, aceasta a fost perfectionata si a devenit unul din cele mai folosite metode de a naviga.
Odata cu busola, arabii reusesc sa perfectioneze si alte instrumente, precum Astrolabium, un aparat care masura unghiurile de pe bolta cereasca.
Din anul 1500 incep sa se dezvolte foarte mult hartile si sa devina un punct de reper puternic pentru cei care doreau sa calatoreasca. Cartografierea terenului a devenit un domeniu foarte important si s-a dezvoltat foarte mult si in numeroase domenii.
Apogeul dezvoltarii hartilor, a fost la aparitia GPS-ului. Proiectat initial pentru domeniul militar, in anii 1960 in timpul razboiului rece, GPS-ul si-a facut puternic aparitia in zona civila dupa dezvoltarea gadgeturilor de buzunar. In prezent, GPS-ul se foloseste de 30 de sateliti activi din jurul pamantului si indruma milioane de oameni, in timp real, pe strazile si pe marile din toata lumea. Utilitatea lui este extraordinara, iar dezvoltarea in cateva mii de ani de la navigarea cu ajutorul pozitiei stelelor pana la navigarea cu indrumarea precisa a unui aparat, este uimitoare.