deschidere dosar dauna

Alexandra

Deschidere dosar dauna: documente pe care trebuie sa le ai

deschidere dosar dauna

Deschiderea unui dosar de dauna iti poate da o multime de batai de cap, dar urmand cativa pasi simpli si fiind bine informat, vei putea trece prin intregul proces mult mai usor decat ai fi sperat.

Iata tot ce trebuie sa stii despre deschiderea unui dosar de dauna!

Documentele necesare

Pentru un proces eficient de deschidere dosar dauna, vei avea nevoie de urmatoarele documente:

  • Permis de conducere, certificatul de inmatriculare, cartea de identitate a a persoanei care a condus masina (daca nu este proprietarul acesteia) si autovehiculului;
  • Autorizatia de reparatie pentru avarii cu autor necunoscut sau, dupa caz, constatarea amiabila de accident si orice alte documente solicitate de asigurator​​ sau procesul verbal eliberat de catre agentii de politie;
  • Asigurarea RCA.

Atentie, acestea sunt doar cateva dintre documentele pe care ar trebui sa le contina un dosar complet. Unele documente sunt obligatorii si sunt trecute in legislatie, alte documente pot fi omise, dar pot fi foarte folositoare daca vrei o solutionare mai rapida a dosarului.

Pasii pe care trebuie sa ii faci daca ai fost implicat intr-un eveniment auto si trebuie sa deschizi un dosar de dauna:

  • Contacteaza asiguratorul: imediat dupa producerea accidentului, contacteaza firma de asigurare si transmite cererea de deschidere a dosarului de dauna, va trebui sa ii oferi asiguratorul toate detaliile evenimentului​​.
  • Documenteaza accidentul: fotografiaza locul accidentului si vehiculele implicate pentru a avea dovezi vizuale care sa sustina evaluarea daunei​​.
  • Reparatia masinii: poti alege orice service auto pentru repararea masinii. Este important sa stii ca valoarea maxima a despagubirii o poti afla de la asigurator si, in functie de aceasta, sa alegi service-ul auto​​.
  • Finalizarea dosarului de dauna: dupa reparatie, service-ul va trimite toate documentele necesare (facturi, devize) catre asigurator pentru a efectua plata despagubirii​​.

Alte sfaturi utile

In mare, acestia au fost pasii pe care trebuie sa ii parcurgi in deschiderea si solutionarea unui dosar de dauna al unui vehicul asigurat. Daca vrei ca intregul proces sa fie mai rapid si mai usor trebuie sa:

  • Fii transparent: atunci cand vorbesti cu resprezentantul firmei de asigurari, fii cat mai deschis, clar si concis. Comunicarea poate facilita solutionarea dosarului si iti vei putea recupera mai rapid pierderile.
  • Reclamatii la ASF: daca procesul de despagubire pare ca stagneaza, ai dreptul sa faci o reclamatie la Autoritatea de Supraveghere Financiara​​.
  • Consulta profesionistii: daca ti se pare mult prea complicat sau nu ai suficient timp, profesionistii se pot ocupa de dosarul tau de dauna. Beneficiezi astfel de asistenta gratuita si scapi de multe batai de cap​​, deoarece centrul de constatari daune se va ocupa de tot pentru tine.

Chiar si accidentele minore pot fi o sursa de stress, pe langa faptul ca implica multa birocratie si timp pierdut. Solutia este sa abordezi situatia cu calm si sa apelezi la ajutor, deoarece serviciile unui centru de constatari daune sunt acoperite de catre asigurator, iar tu iti vei recupera pierderile mult mai usor.

Echipa de la Birou Constatari Daune este pregatita sa te asiste in fiecare etapa, de la deschiderea dosarului de dauna si pana la solutionarea lui.

Fa-ti viata mai usoara, lasa problemele in grija profesionistilor!