Gard electric sau gard traditional? Avantaje si dezavantaje

dada

Decizia privind tipul de gard pe care il vei folosi pe proprietatea ta este o alegere majora pe care trebuie sa o iei atunci cand te muti la casa. Indiferent daca in curtea ta se vor gasi cai, oi sau alte tipuri de animale, te vei confrunta cu doua optiuni majore in ceea ce priveste tipul de gard disponibil pentru tine: gard electric sau gard traditional, cu garnitura obisnuita.

Cum functioneaza gardurile electrice?

In timp ce gardurile traditionale creeaza o bariera fizica pentru a impiedica scaparea animalelor din curte si ratacirea lor in zona, imprejmuirea electrica se bazeaza pe un circuit electric ce tine animalele departe. Un energizator de putere creeaza un impuls de inalta tensiune care este trimis prin gard intr-un ritm constant, aproximativ o data la cateva secunde.

Daca acest curent electric al gardului este intrerupt de un animal care atinge simultan atat gardul cat si solul, animalul primeste un soc electric. Intensitatea socului depinde de o serie de factori, inclusiv de energia pulsului care este trimis prin gard, astfel incat gradul de soc poate fi adaptat pentru a se potrivi cu animalele din curte. Atentie, un gard electric pentru animale nu este periculos pentru sanatatea acestora! Socul electric poate fi mic, fara a le afecta sanatatea in vreun fel, insa suficient cat sa le indeparteze de gard.

Avantajele gardurilor electrice, conform www.garduri-electrice-animale.ro:

Siguranta – Gardurile traditionale, cum sunt cele cu sarma ghimpata sau gardurile din lemn, pot fi periculoase daca un animal intra sau se incurca in componentele ei. Impanarea electrica este realizata, in general, dintr-un cablu electric si o franghie sau o banda, care nu va rupe picioarele animalului asa cum face sarma ghimpata. In plus, socul pe care animalul il va simti atunci cand atinge gardul electric va crea o bariera psihologica. Aceasta bariera psihologica determina animalul sa evite gardul pe viitor, reducand sansele de ranire a acestuia.

De asemenea, imprejmuirea electrica poate ajuta impiedicarea animalelor din exterior sa patrunda pe proprietatea ta, protejandu-te atat pe tine cat si pe animalele pe care le detii. Asadar, gardurile electrice pot fi extrem de utile ciobanilor care vor sa isi pazeasca oile de lupi sau de ursi.

Flexibilitate – In timp ce gardurile traditionale, odata instalate, nu pot fi usor deplasate, cele electrice sunt mult mai flexibile. Gardurile electrice pot fi mutate cu usurinta, fiind astfel o alegere excelenta atat pentru proprietarii care isi doresc o imprejmuire permanenta a unui teren, cat si pentru proprietarii care au nevoie de garduri semi-permanente sau portabile.

Cost redus – Unul dintre dezavantajele majore ale gardurilor traditionale este costul ridicat. Sarma ghimpata, gardurile din PVC si gardurile din lemn sunt costisitoare la cumparare si costisitoare la intretinere. Acest lucru poate deveni destul de frustrant daca intentionezi sa ingradesti un perimetru mare. In comparatie cu gardurile traditionale, imprejmuirea electrica este mult mai putin costisitoare.

Usor de instalat – In timp ce instalarea de garduri traditionale necesita o munca intensiva, gardurile electrice sunt mult mai usor de instalat. In acest caz, nu mai este nevoie sa se sape gauri pentru stalpi si unghii ciocanice pentru a atasa panourile. Gardurile electrice au stalpi sau tije de diametre mici, fiind astfel mult mai usor de montat.

Nu exista riscul de a fi deteriorat de catre animale, cum este in cazul gardurilor traditionale – In cazul in care zona pe care ai imprejmuit-o contine cai, tauri sau alte animale mari, atunci gardurile electrice ar fi mult mai potrivite pentru tine decat gardurile din lemn, de exemplu, deoarece nu pot fi deteriorate in cazul in care animalele depun presiune si forta asupra lor. Gardul electric descurajeaza animalele sa se apropie, oferindu-le mici socuri electrice.

Dezavantajele gardurilor electrice:

Vulnerabilitatea la intreruperile de energie – Gardurile electrice se bazeaza pe o continua energie electrica. Daca proprietatea ta se va confrunta cu o intrerupere a alimentarii cu energie electrica, gardul nu va mai functiona cum trebuie pana cand energia electrica va fi restabilita. Cu toate acestea, deoarece socul atingerii unui gard electric creeaza o bariera psihologica ce le invata pe animale sa nu se apropie de acesta, gardul electric poate sa serveasca drept bariere chiar si fara electricitate, atata vreme cat animalele au fost obisnuite cu el.

Aspectul – Unii proprietari prefera aspectul estetic obisnuit al gardurilor din lemn sau al altor tipuri de garduri traditionale. In timp ce gardurile electrice nu ofera aceleasi atractii estetice, ele pot fi totusi asociate cu garduri din lemn sau din PVC pentru a obtine atat aspectul gardului traditional, cat si beneficiile gardului electric.

Decizia de a folosi garduri electrice este una pe care numai tu o poti face, insa inainte de a o lua, asigura-te ca ai cantarit bine avantajele si dezavantajele optiunii de imprejmuire electrica versus gardurile traditionale.