Gesturi de evitat in strainatate

In momentul in care calatorim, cel mai bine ar fi sa cunoastem traditiile si obiceiurile regiunii vizitate pentru a evita sa vexam localnicii sau, in cel mai rau caz, sa ne facem de ras. Printre actele pe care nu ar trebui sa le comitem, unele acte de comunicare non-verbala care noua ni se par  banale pot constitui o veritabila jignire pentru persoanele dintr-o alta cultura. Iata care sunt gesturile de evitat in momentul in care calatorim in strainatate.

Daca ai obiceul sa dai din cap in momentul in care faci o afirmatie, trebuie sa stii ca acest gest are o semnificatie opusa in Bulgaria si in unele locuri din Grecia. Daca urmeaza sa iti petreci vacanta intr-una din aceste regiuni, evita sa ridici mana ca si cum ai saluta pe cineva, de exemplu cand cineva te lasa sa treci cu masina cum se obisnuieste la noi in tara deoarece acest lucru este interpretat ca si cum ai trimite un blestem asupra cuiva.

Atentie la maini. Daca in Belgia, degetul ridicat traduce in general faptul ca ne simtim bine si ca totul este in regula, in Iran de exemplu este cu totul si cu totul altfel interpretat. In aceasta tara degetul ridicat este cunoscut sub numele de bilakh si constituie o veritabila insulta, inseamna ca il trimiti la dr.cu pe interlocutorul tau. Acelasi gest prin care indicam de obicei ca totul este in regula este considerat obscen in Turcia si in Brazilia. De evitat cu alte cuvinte, in momentul in care petreci o vacanta intr-una din aceste tari.

Mana stanga in buzunar. In tarile musulmane, mana stanga este folosita pentru curatare, spalare. Mana dreapta este folosita pentru hrana si pentru a saluta interlocutorul. Daca dai buna ziua unei persoane ai grija sa nu ii intinzi mana stanga deoarece aest gest este luat drept o insulta.

Unii turisti doresc sa se implice total in viata tarii pe care o viziteaza atat de tare incat au tendinta sa imite populatia locala purtand de exemplu o tinuta traditionala. Insa, in unele tari din America Latina acest gest nu este vazut cu ochi buni, este considerat o bataie de joc, in Ecuador in special.