Iluminatul cu LED-uri, industria care creste de la an la an in Romania

In urma cu cativa ani becurile LED erau produse de iluminat exclusiviste si puteau fi gasite doar in anumite magazine, indeosebi in cele specializate in iluminat, fiind o nisa extrem de ingusta.

In ziua de astazi tehnologia LED moderna folosita in producerea corpuri de iluminat si surse de iluminat cu LED se pot gasi chiar si in cele mai intalnite magazine de retail de tip hipermarket, cash & carry sau chiar supermarket-uri, devenind in mare parte o nisa de bunuri de larg consum – FMCG (Fast Mover Consumer Goods).

Sursele de iluminat cu LED sunt adesea produse cu rulaj mare de vanzari si preturi relativ mici sau cel putin accesibile oricarui buzunar. Cu toate acestea, nu toate produsele destinate iluminatului sunt la fel de performante cand este vorba despre eficienta iluminarii, consum energetic si durata de viata.

Pe piata din Romania exista cativa producatori de surse si corpuri de iluminat de top precum V-TAC LED care pot fi achizitionate de pe VtacSmartHome.ro atat de catre distribuitorii de nisa, de parteneri cum sunt cei ce activeaza in design interior sau exterior, dar si de catre clientii finali ce doresc eficientizarea iluminarii sau transformarea propriului camin intr-o casa SMART.

Printre cele mai utilizate surse de iluminat sunt becurile LED, alaturi de cele cu halogen sau fluorescente, insa daca te numeri printre cei care cauta becuri economice si cu o durata mult mai indelungata de viata este indicat sa alegi si sa folosesti sau sa oferi spre vanzare becuri LED.

Spoturile LED nu mai reprezinta ceva inedit in proiectele de design interior, ci o alternativa de viitor si la indemana oricui doreste sa beneficieze de un iluminat de calitate. Corpurile de iluminat cu LED si becurile LED sunt utilizate la scara larga in prezent atat in spatiile rezidentiale, cat si in zona de business in spatii de cladiri de birouri, in spatii comerciale, in hale sau fabrici sau chiar in iluminatul stradal sau public cum sunt parcarile, pasarele sau pasajele.

Spre exemplu, un magazin ce foloseste corpuri de iluminat LED va reduce costurile de elergie electrica cu pana la 80% comparativ cu sursele de iluminat clasice.

Pe langa lumina rece, cal sau neutra da, becurile LED se remarca si prin faptul ca acestea sunt direct dimabile sau isi pot schimba culorile sau nuantele in mod direct fara sa fie nevoie de becuri suplimentare sau adaptari electrice.

Exista opinii care spun ca tehnologia LED este mai costisitoare, insa becurile LED contribuie la economie, aceasta fiind vizibila de la prima factura si implicit pe termen mediu si lung, datorita faptului ca durata indelungata de viata conduce la lipsa unor investitii viitoare.

In sectorul rezidential, cele mai populare sunt becurile LED E27, cu un consum de aproximativ 10w, insa cei care opteaza sa achizitioneze becuri LED trebuie sa observe cu atentie caracteristicile tehnice, pentru ca au diferite intensitati, temperaturi de culoare sau pot beneficia de redare fidela a culorilor (CRI95).

Un alt beneficiu demn de remarcat este ca becurile LED, spre deosebire de alte becuri clasice sau economice, ating nivelul maxim de intensitate luminoasa instantaneu, nu se incing si nici nu emit caldura.

Avand in vedere avantajele expuse anterior, iluminatul LED este o industrie care creste din ce in ce mai mult, an de an, in Romania, iar preturile devin tot mai accesibile, incusiv printre retailerii offline sau online, care doresc sa includa in ofertele lor game variate de surse si corpuri de iluminat.