Documentarea despre achiziția unei centrale termice pe lemne perfecte pentru locuința ta trebuie făcută din timp. O selecție superficială ar fi sa pui pe primul plan prețul mai mic. Din păcate, dacă te ghidezi numai după acest factor, poate avea parte de surprize neplăcute odată cu trecerea timpului.
După cum spune un proverb românesc, fa-ti iarna car și vara sanie, poți începe cercetarea despre găsirea celei mai bune centrale termice pe lemne încă din sezonul cald.
Iti prezentăm în continuare principalele caracteristici ale unei centrale termice pe lemne, avantajele de care te vei bucura, dar și alte aspecte pe care trebuie sa le iei în considerare înainte de achizitie.
Centrala termica pe lemne: tipuri și caracteristici principale
Centrala termica pe lemne se împarte în doua tipuri: centrala pe lemne cu ardere internă și centrala pe lemne cu gazeificare.
- Centrala pe lemne cu ardere internă (modelul clasic) – este o opțiune accesibilă fiindcă are un preț de achiziție mai mic în comparatie cu alte modele, este eficienta, durabilă și sigură, nu are un mecanism complex, nu necesita utilizarea unor lemne de calitate superioara.
- Centrala pe lemne cu gazeificare – are un cost de achizitie mai mare fata de celelalte tipuri, necesita utilizarea unor lemne de calitate, bine uscate, deține mecanism modern de atentionare și de urmărire a arderii, se curata mai ușor, fumul degajat conține mai puține particule toxice, arderea este lentă, astfel ca alimentarea se va face mai rar.
Indiferent de tipul pentru care optezi, ia în considerare ca vei avea nevoie de un spațiu dedicat unde sa il instalezi. Totodată, și lemnele vor necesita un spațiu special de depozitare. Nu uita ca energia termica degajata depinde și de tipul lemnului, de calitatea și de nivelul acestuia de umiditate.
Inainte de a cumpara centrala termica pe lemne, ia legatura cu un specialist care sa te îndrume referitor la dimensiunile cazanului. Acesta nu trebuie ales doar în funcție de spațiul de care dispui în gospodarie, ci și după necesarul termic din casa, iar volumul încăperilor va juca un rol esențial în acest sens. Într-un cazan mai mare va putea fi introdusă o cantitate mai mare de lemne, ceea ce înseamnă ca va produce mai multă căldură în casa. Dar în același timp, ia în considerare ca un astfel de model va duce și la costuri mai ridicate.
În funcție de tip și de dotari, prețul unei centrale pe lemne poate varia între 3.000 și 20.000 lei.
Centrala termica pe lemne – avantaje și alte aspecte de cantarit
O centrala termica pe lemne este o modalitate buna de a face economie la încălzire, avand în vedere ca prețul lemnului este mai mic în comparatie cu cel al gazului.
Nu trebuie sa îți faci griji în privința rezistenței! Ingrijit corespunzator, acest model de centrala are o durata de viata care poate sa ajungă chiar și la 25 de ani.
Locuiesti intr-o zona în care nu exista rețea de gaze naturale? Centrala termica pe lemne este solutia ideala pentru tine.
În cazul în care nu ai lemne la indemana, poți utiliza și alte tipuri de combustibil, cum ar fi carbuni sau peleti. Bineînțeles, numai dacă centrala termica permite aceste alternative.
Întreținerea unei centrale termice pe lemne este ușoară și presupune doar descarcarea cenușii. Cateva aspecte pe care trebuie sa le iei în considerare sunt necesitatea frecvența de alimentare cu lemne și timpul alocat regulat pentru curatare. Dar cat timp nu ai o problema cu aceste activități, atunci nu vor reprezenta niște inconveniente pentru tine și cei dragi.
In concluzie, inainte de a cumpara o centrala termica pe lemne, trebuie analizate cu atenție caracteristicile modelului pentru care ai optat, avantajele pe care ți le oferă și eventuale aspecte care pot reprezenta un minus pentru tine.