Oboseala oculara sau astenopia acomodativa este o afectiune care rezulta din consumul excesiv al ochilor, in special in situatii de lumina scazuta, focalizare intensa sau de folosire a ochilor in perioade lungi de timp fara a-i odihni.
Oamenii cu ochi obositi se confrunta cu probleme de concentrare a vederii. Totodata, simt durere oculara, greata, ameteala si stres.
Remedierea oboselii ochilor ar putea insemna pur si simplu o pauza de la utilizarea ochilor sau de a lucra in conditii de luminozitate mai buna. Ar putea insemna, de asemenea, a pune punct activitatilor pentru a inchide ochii si a face cateva masaje usoare in zona tamplelor. Aceste masaje sunt incredibil de benefice muschilor ochilor.
Dar ce este, mai exact, oboseala oculara?
In ziua de azi, tuturor ne mai obosesc ochii din cand in cand, insa nu cu totii avem astenopie. Astenopia este denumirea folosita pentru senzatia specifica a ochilor obositi, in care apar si durerile oculare. Oamenii dezvolta astenopie dupa ce se uita la telefon sau la ecranul computerului o perioada indelungata, mai ales in conditii de lumina scazuta.
Mai exact, astenopia este rezultatul utilizarii indelungate a muschilor care controleaza miscarile ochiului, in special a pupilelor.
Persoanele care au ochi uscati sau care nu folosesc lentile corective (fie ochelari de vedere, fie lentile de contact) sunt mai susceptibile sa dezvolte astenopie decat persoanele care iau pauze regulate de la folosirea ecranelor, cele care fac exercitii pentru ochi si cele care poarta ochelari corectivi adecvati.
Alte modalitati de reducere a tensiunii si oboselii oculare este de a ajusta lumina ecranelor si de a lucra in medii care au mai multa (sau mai buna) lumina.
Cu totii ne putem confrunta cu oboseala oculara, chiar si copiii care nu stau toata ziua in fata ecranelor. Iar cu cat o persoana isi expune ochii la conditiii care induc astenopie, cu atat simptomele si efectele vor fi mai grave. In cazuri ca acestea, simptomele vor incepe imediat dupa ce incepi sa folosesti ochii pentru o vedere apropiata, uneori ducand la durere sau chiar la imposibilitatea de a te concentra sau a citi.
Oboseala ochilor vine, de obicei, cu simptome localizate chiar in zona ochilor:
– durere oculara;
– ochi uscati;
– dureri de cap;
– oboseala generala;
– dificultate de concentrare;
– dificultati de citire;
– ameteala;
– vedere incetosata.
In cele mai multe cazuri, astenopia este o afectiune temporara care ar trebui sa se rezolve de la sine. Cu o ingrijire adecvata, aceasta nu ar trebui sa provoace niciun rau de lunga durata ochilor, iar vederea nu ar trebui sa sufere.
Dar nerespectarea conditiilor care provoaca oboseala oculara va duce la probleme persistente precum cele mentionate mai sus, care pot deveni foarte suparatoare.
Ce cauzeaza oboseala oculara?
Ochii obositi sunt rezultatul unor perioade neintrerupte de concentrare intensa a ochilor, mai ales in conditii care incordeaza ochii. Acestea sunt exacerbate de lumina slaba, privitul pe un ecran sau de cititul literelor mici.
Utilizarea de smartphone-uri, computere si alte dispozitive electronice este un factor important in dezvoltarea oboselii oculare. In special dispozitivele mici, unde dimensiunea fontului este adesea minuscula si expunerea la lumina albastra pot solicita ochii. Sistemul vizual nu este menit sa functioneze in astfel de conditii, cu toate ca multi dintre noi nu tinem cont de acest aspect si continuam sa utilizam smartphone-urile pe intuneric sau cand suntem obositi. Toate aceste activitati pun un plus de presiune asupra ochilor.
Problemele de vedere si oboseala ochilor
In timp ce astenopia poate afecta pe oricine, problemele preexistente cu vederea pot creste semnificativ sansele de a dezvolta oboseala oculara. Anumite afectiuni ale ochilor pot face ca aceasta oboseala sa devina mai vizibila si mai perturbatoare.
Avand aceste probleme de vedere, nu numai ca vei avea o vedere si o concentrare mai greoaie, dar si instinctul natural de a incerca sa te concentrezi mai mult va fi mai solicitat. Muschii ochiului deja compromiti vor fi slabiti in continuare, ceea ce va provoca mai multe probleme de vedere. Cele mai comune probleme de sanatate a ochilor care pot duce la astenopie sunt miopia, hipermetropia si astigmatismul, adica erorile de refractie. Printr-un control oftalmologic amanuntit la Optica Iasi si utilizarea ulterioara a unor lentile ochelari corespunzatori, problemele de vedere pot fi corectate, iar astenopia poate fi ameliorata.