Sindromul de tunel carpian, numit si sindromul de canal carpian, este o afectiune ce provoaca amorteala sau slabiciune in mana, fiind cauzata de compresia nervului median in incheietura mainii.
Nervul median, unul dintre cei mai importanti nervi ai membrului superior, parcurge lungimea bratului, trece prin tunelul carpian, care este localizat la baza mainii (in incheietura mainii) si se termina in mana. Acesta asigura sensibilitate pe fata palmara a primelor patru degete ale mainii (police, degetul aratator, degetul mijlociu si prima jumatate a degetului inelar). Totodata, inerveaza unii muschi aflati la baza policelui, pe care ii folosim in realizarea miscarilor fine.
Simptome
- Furnicaturi, amorteala si senzatie de arsura sau mancarime in primele patru degete ale mainii si in palma;
- Slabiciune in mana si dificultati in apucarea obiectelor mici;
- Durere in mana, in special noaptea, putand cauza probleme de somn.
Cauze
- Miscarile repetitive ale mainii si incheieturii mainii, cum ar fi tastarea;
- Folosirea frecventa a instrumentelor vibratoare;
- Artrita reumatoida, hipotiroidismul, diabetul sau obezitatea;
- Sarcina;
- Traumatismele la nivelul incheieturii mainii.
Exista mai multi factori de risc ce pot duce la dezvoltarea sindromului de tunel carpian. Unii oameni, pur si simplu, au din nastere un tunel carpian mai ingust. Altii se pot confrunta cu aceasta neuropatie de compresie din cauza altor afectiuni pe care le au, cum ar fi obezitatea, diabetul sau artrita reumatoida. Insa de cele mai multe ori, sindromul de tunel carpian apare la persoanele care isi folosesc intens mainile la locul de munca sau in cadrul hobby-urilor lor.
Metode de tratament
Pentru sindromul de tunel carpian, singura metoda de tratament care poate sa inlature complet compresia nervului median este interventia chirurgicala. În România, aceasta poate fi facută la Vitta Clinic. Aceasta, insa, este recomandata doar pentru pacientii cu caz mediu sau sever.
In cele mai multe cazuri, pacientii pot sa scape de simptomele suparatoare prin tratamente conservatoare, printre care se numara urmatoarele:
- Purtarea unei atele pentru incheietura mainii. Atela este recomandata a fi purtata in special noaptea, pentru a tine incheietura mainii in pozitie neutra, evitand astfel compresia nervului;
- Aplicarea de comprese reci. Temperatura rece poate ajuta la reducerea inflamatiei nervului median si la ameliorarea durerii asociate cu sindromul de tunel carpian. Compresele reci, insa, nu trebuie folosite mai mult decat este necesar; acestea pot deteriora pielea si scadea fluxul sanguin;
- Administrarea de medicamente pentru durere. Inflamatia din tunelul carpian si durerea provocata de compresia nervului median pot fi diminuate cu ajutorul medicamentelor antiinflamatoare, cum ar fi ibuprofenul. Din pacate, insa, aceasta metoda, la fel ca si aplicarea de comprese reci, nu ofera rezultate pe termen lung;
- Injectiile locale cu corticosteroizi. Pentru cazurile cu dureri mai severe, medicii de mana pot recurge la injectarea de substante cu rol antiinflamator (corticosteroizi) in zona afectata. Injectiile cu steroizi insa nu sunt intotdeauna recomandate din cauza posibilelor efecte secundare.