admin

Sindromul de tunel carpian – mituri și adevaruri

Sindromul de tunel carpian este o problema medicala intalnita din ce in ce mai des din cauza miscarilor repetitive facute ore in sir cu mainile ( tastat, scris, crosetat, etc) Acest sindrom este cauzat de compresia nervului median de la nivelul incheieturii mainii si daca nu este tratat poate duce la probleme grave, inclusiv la distrugerea progresiva a nervului.

Fiind o problema din ce in ce mai comuna, de-a lungul timpului au aparut o multime de mituri care o vizeaza. Unele sunt adevarate, unele sunt partial adevarate iar altele sunt complet false. Iata care sunt cele mai importante mituri:

1. Primele simptome ale sindromului de Tunel Carpian sunt intotdeauna amortelile si furnicaturile in primele 4 degete, precum si durerile nocturne. Este partial adevarat. Este adevarat ca acestea sunt cele mai frecvente simptome, insa exista si alte forme de debut ale bolii, cum ar fi durerile in palma, durerile in zona cotului sau a umarului sau dureri nespecifice, asemanatoare reumatismului. Uneori pot aparea inclusiv dureri care simuleaza afectiuni ale inimii.

2. Atunci cand iti amorteste sau te doare mana, cauza este un STC. Din pacate, exista o multime de alte cauze care pot duce la aparitia amortelilor si a durerilor din zona mainii. Putem spune ca este tot partial adevarat, deoarece STC-ul este una dintre cele mai frecvente cauze de durere. Poate fi orice altceva, insa. Tocmai de aceea, in momentul in care apare o astfel de problema este esential sa te adresezi unui specialist in patologia mainii – Vezi recomandari pentru alegerea specialistului potrivit in chirurgia mainii – https://www.bestetic.ro/cine-opereaza-tunel-carpian-doctor-in-chirurgia-mainii/ .

3. Sindromul de tunel carpian este o problema pe care o pot avea doar cei care lucreaza cu tastatura si cu mouse-ul. Este total fals. Cei care lucreaza cu mouse-ul si tastatura sunt mai predispusi la aparitia unei astfel de probleme, insa nu s-a demonstrat o legatura directa intre activitatea in fata calculatorului si STC.

4. Persoanele care prezinta cel mai mare risc de a dezvolta STC sunt de sex feminin. Este adevarat! Majoritatea celor care ajung sa sufere de o astfel de problema sunt femei.

5. Sindromul de tunel carpian poate sa fie vindecat non-chirurgical. Este partial adevarat. Exista atat tratamente medicamentoase, cat si tratamente care implica diverse exercitii fizice sau orteze. Acestea functioneaza doar daca boala se afla intr-un stadiu de inceput. Daca aceasta a ajuns sa fie medie sau severa, singura rezolvare este cea chirurgicala.

Sindromul de tunel carpian este o boala progresiva. Chiar daca simptomele dispar pentru o perioada, boala se agraveaza in continuu atata vreme cat nu este tratata corespunzator. Tocmai din acest motiv, este bine sa ajungi la un medic specialist imediat ce ai descoperit un simptom asociat cu aceasta problema. Amanarea vizitei la medic nu face altceva decat sa agraveze problema, crescand atat riscurile, cat si costurile.

Daca vrei sa afli mai multe detalii, le poti gasi pe site-ul Bestetic.ro

Informații oferite de Dr. Vladislav Gyebnar