admin

Ce este de stiut despre operatia de sindrom de tunel carpian

Operatia de sindrom de tunel carpian, cunoscuta si sub denumirea de operatie de eliberare a tunelului carpian, este una dintre cele mai frecvente interventii chirurgicale efectuate in ziua de azi, avand in general rezultate excelente si complicatii foarte rare.

Interventia chirurgicala implica sectionarea ligamentului carpian transvers (ligamentul care acopera tunelul carpian), in vederea eliberarii nervului median de sub presiune. Desi taierea intentionata a unui ligament pentru a imbunatati functia mainii poate parea anormala, studiile pe termen lung au aratat ca aceasta este cea mai eficienta metoda de a trata sindromul de tunel carpian, avand totodata dezavantaje minime.

Operatia este aproape intotdeauna efectuata in ambulatoriu (pacientul se poate intoarce acasa in aceeasi zi, avand o durata de doar 15-20 de minute.

​Cum se face operatia de sindrom de tunel carpian?

Operatia se poate face in cabinetul medicului specializat in chirurgia mainii, la spital sau intr-un centru chirurgical ambulatoriu.

In ceea ce priveste anestezia, de cele mai multe ori, aceasta se face local (de obicei cu lidocaina). Exista insa cazuri in care chirurgul poate opta pentru anestezie generala sau sedare.

Incizia (taietura) facuta in cadrul operatiei se incadreaza intru-una din urmatoarele categorii, in functie de tehnica utilizata:

  • Pentru operatia deschisa, se face o incizie de aproximativ 2 centimetri la baza palmei, chiar dincolo de pliul incheieturii mainii, in linie cu degetul inelar;
  • Pentru operatia endoscopica (folosind endoscopul), se fac una sau doua incizii de circa 1 centimetru, acolo unde antebratul intalneste incheietura mainii si/sau la baza palmei.

Fiecare tehnica are avantaje si dezavantaje, pe care le poti discuta cu chirurgul de mana. In rare ocazii, este nevoie de o incizie mult mai lunga, de circa 7-8 cm.

Dupa cum am mentionat deja, interventia chirurgicala dureaza intre 15 si 20 de minute. Odata ce ligamentul este taiat, incizia pielii este inchisa cu cusaturi. Cusaturile pot fi absorbabile sau neabsorbabile. Cele absorbabile se vor dizolva de la sine, in timp ce cusaturile neabsorbabile vor trebui indepartate la aproximativ 7-14 zile dupa operatie. Dupa inchiderea inciziei, se pune un bandaj, care de obicei este elastic.

​La ce sa te astepti dupa operatia de sindrom de tunel carpian?

Dupa operatie, se recomanda medicii mainii recomanda ca membrul operat sa fie mentinut in pozitie ridicata, dar si sa se poarte o contentie elastica. Imediat dupa interventie, degetele pot fi miscate, insa cu incarcare progresiva, in asa fel incat, in trei saptamani, sa poata fi reluate activitatile obisnuite.

Activitatile de forta pot fi facute doar dupa doua luni. In acest timp, este posibil sa fie nevoie sa se urmeze si un program de exercitii de fiziokinetoterapie, pentru ca recuperarea sa fie mai usoara.

Simptomele sindromului de tunel carpian dispar imediat dupa operatie la pacientii cu STC incipient. Pentru stadiile medii sau severe, simptomele se diminueaza in functie de severitatea compresiunii. De cele mai multe ori, insa, nervul median isi revine intr-un interval cuprins intre doua si opt saptamani.