VladP

Permisul de conducere: Ce trebuie să știi înainte de a te înscrie la școala de șoferi

Imagine de Jan Baborák pe unsplash.com

În zilele noastre, mașina a devenit o necesitate pentru că îți permite să fii mai flexibil atunci când dorești să te deplasezi într-un anumit loc într-un timp ceva mai scurt în raport cu transportul public. Dacă te-ai gândit că este timpul să obții permisul de conducere, este bine ca înainte să știi câteva informații care să-ți ofere răspunsuri clare la câteva întrebări în legătură cu tot procesul prin care trebuie să treci înainte de a deveni șofer. Condusul este un mare beneficiu și îți oferă libertatea de a merge oriunde și oricând, însă implică și o serie de responsabilități majore, de aceea este ideal să fii bine informat încă de la început.

Iată câteva informații utile pe care trebuie să le cunoști înainte de a te înscrie la școala de șoferi

  • Costurile implicate

Pe lângă taxele școlii de șoferi care includ orele teoretice și cele practice, trebuie să știi că există și costuri suplimentare pentru taxa de examen, fișele psihologice și examenele medicale. Toate acestea sunt destul de costisitoare, însă dacă îți dorești să îți iei permisul de conducere cât mai repede, poți opta pentru un credit doar cu buletinul de aici, de pe creditfix.ro. De asemenea, dacă simți că ai nevoie de ore suplimentare de condus, este bine să cunoști și faptul că acestea sunt o cheltuială în plus.

  • Tipurile de examen

Pentru obținerea permisului de conducere trebuie să treci prin două examene: unul teoretic și celălalt practic. Pentru examenul teoretic te pregătești prin studiul legislației, iar apoi vei trece la chestionare, unde vei răspunde la întrebări legate de codul rutier, reguli de prioritate, semne de circulație și aspecte privind acordarea primului ajutor. Examenul practic constă în parcurgerea unui traseu în orașul unde faci școala de șoferi, iar aici este important să te simți sigur pe abilitățile tale și să-ți păstrezi calmul în trafic indiferent de tot ce se întâmplă.

  • Alegerea școlii de șoferi

Analizează opțiunile din orașul tău și nu te grăbi să alegi o școală unde să începi cursurile. Cere păreri de la mai multe persoane, vezi ce rată de promovabilitate are școala respectivă și alege un instructor calm și experimentat. Metodele de predare și comunicarea eficientă cu instructorul sunt esențiale pentru a promova cu brio ambele examene și a deveni un șofer responsabil.

  • Pregătirea psihică

Școala de șoferi îți testează calmul și răbdarea în trafic, așadar dacă ești o fire grăbită trebuie să înveți să-ți temperezi instinctele. Traficul implică adesea situații neașteptate, de aceea este bine să fii foarte prudent și calm pentru a evita accidentele. La început poate te vei simți intimidat printre ceilalți șoferi, însă conducând constant vei prinde experiență și te vei simți mai sigur pe tine în orice circumstanță.

În concluzie, obținerea permisului de conducere nu este un proces foarte complicat, însă implică niște costuri destul de ridicate, iar timpul petrecut la cursuri poate varia în funcție de viteza ta de asimilare a informațiilor și dezvoltarea abilităților practice. Abordează acest proces cu răbdare și nu te grăbi cu niciun aspect atunci când urmează să te înscrii la școala de șoferi. Analizează toate opțiunile și abia apoi fă alegeri care să te avantajeze din toate punctele de vedere.