admin

Rolul mineralelor in corpul tau

image_124531914006181300_1Mineralele sunt substante esentiale, fara de care organismul nu poate supravietui. Sunt aproximativ 22 in total si sunt impartite in oligoelemente si macroelemente.

Oligoelementele sunt minerale ce se gasesc in organism in cantitate mica, iar macroelementele sunt necesare in cantitate mult mai mare.

Macroelemente:

– calciu;
– fosfor;
– magneziu;
– clor;
– potasiu;
– sulf.

Cele mai importante macroelemente sunt calciu, magneziu si potasiu, acestea avand roluri foarte importante in organism:

– calciu are rol structural si este elementul ce confera oaselor si dintilor rezistenta specifica. Calciul are rol si in transmiterea impulsurilor nervoase si in comunicarea intercelulara. Organismul are nevoie de aproximativ un gram de calciu pe zi, acesta putand fi obtinut cu usurinta din produse lactate (iaurt, lapte, branza).

– magneziu este implicat in peste 300 de reactii biochimice ce au loc in organismul nostru si participa la transformarea glucidelor si grasimilor in energie (cesamancam.ro). Ca si calciul este folosit la comunicarea intercelulara. Magneziul participa si la sinteza proteinelor si a acizilor nucleici (AND si ARN).

Cantitati importante de magneziu se pot gasi si in oase si dinti, unde are rol structural.

Cantitatea necesara de magneziu depinde de varsta, sex, efort fizic si intelectual etc.; la adulti variaza intre 320-420 mg magneziu pe zi. Poate fi gasit in alune, caju, fistic, cereale, nuci si legume verzi.

– potasiu este esential pentru controlul tensiunii arteriale si pentru echilibrul dintre spatiul intracelular si cel extracelular. Noi avem nevoie de aproximativ 3.5 grame de potasiu pe zi. Acesta pot fi obtinute din carne, peste, lactate, fructe si legume.

Oligoelemente

Exista peste 12 oligoelemente si cele mai importante sunt: fierul, zincul, seleniul, cuprul si iodul.

Oligoelementele nu sunt necesare in cantitate mare si in general organismul nu are nevoie de mai mult de 100 mg pe zi din fiecare.

Acestea sunt folosite in general ca si catalizatori ai rectiilor enzimatice, fiind foarte importante chiar daca nu avem nevoie decat de cantitati mici.

Pentru a avea un aport adecvat de minerale (macroelemente si microelemente) trebuie sa aveti o alimentatie echilibrata si bogata in alimente pline de substante nutritive.

Mai multe…