Liana

Sarcina si bolile cronice

boli cronice, sarcina

Sarcina este o faza minunata prin care orice femeie aspira sa treaca cel putin o data in viata. In timp ce unele femei experimenteaza o sarcina fara probleme, altele trec printr-o sumedenie de neplaceri in cele 9 luni in care au fatul in pantece. Bolile cronice au un mare impact asupra sarcinii, putandu-i transforma zilele intr-un adevarat cosmar. Cu toate acestea, contextul sarcinii si al bolilor cronice este cel mai important factor pentru bunastarea mamei si, totodata, pentru sanatatea fatului.

In multe cazuri, bolile cronice sunt, de asemenea, asociate cu infertilitatea. Multe femei nu reusesc sa conceapa copii din cauza bolilor lor cronice, daca raman netratate. Femeile gravide care sufera de epilepsie, sindromul ovarului polichistic, deficit de vitamina B12 sau endometrioza au prezentat frecvent infertilitate. Daca acest lucru este si cazul tau, poti lua in considerare fertilizarea in vitro sau injectia intracitoplasmica a spermei. Femeile care prezinta risc mare de a avea probleme cu sarcina ar trebui sa primeasca o ingrijire medicala adecvata in prealabil.

Acum probabil ca te intrebi cum sa diferentiezi o sarcina normala de o sarcina cu riscuri. Ei bine, aici intra in calcul si alti factori cum ar fi bolile cronice cunoscute, hipertensiunea pulmonara severa, defectele aortice, tulburarile cardiace, sindromul Marfan, dependenta de alcool si de droguri, diabetul de gradul I si infectiile cronice intrauterine precum CMV, HSV, HIV sau toxoplasmoza.

Studiile arata ca bolile cronice ale femeilor insarcinate pot avea un impact mai mic sau mai mare asupra fatului. Studiile se bazeaza pe bolile care nu sunt legate de sarcina, dar au o mare influenta asupra rezultatelor neonatale. Rezultatele acestor studii arata ca femeile gravide cu boli cronice tind sa aiba mai multe complicatii prenatale decat femeile gravide sanatoase. Totodata, sondajele arata ca una din zece femei care sufera de boli cronice da nastere unui copil prematur.

Din pacate, bolile cronice tind sa aiba efect asupra copilului si dupa nasterea lui. Acesta este motivul pentru care femeile gravide cu boli cronice sufera adesea de anxietate. Dar, cu ajutorul unui tratament medical corect si a unei planificari adecvate, multe femei care sufera de astfel de afectiuni pot avea o sarcina fara probleme si copii sanatosi.

Este intotdeauna recomandat ca femeile gravide sa consulte un medic si sa faca un test aprofundat indiferent daca sufera sau nu de o boala cronica, pentru a se asigura ca vor avea o sarcina sigura si sanatoasa.