Ghid de schimbare a cauciucurilor la masina

schimb de cauciucuriFactorii care ar trebui sa contribuie la alegerea unui nou set de anvelope pentru masina sunt influenta asupra eficientizarii consumului de combustibil, aderenta cauciucului pe carosabil (atat in conditii de mediu greu, cat si in conditii de circulare normale), precum si aderenta si tractiunea pe zapada, mai ales daca vorbim de “gume de iarna”.

Desigur, factorii sunt oarecum diferiti de la tara la tara, insa intr-o tara cu un climat ca cel al Romaniei, cei amintiti mai sus sunt cei mai importanti. Aditional, pot fi luati in calcul si influenta asupra tractiunii pe zapada afanata, dar si pe zapada batatorita, dar numai pentru cei care stau in zonele montane sau in care se circula cu foarte mare dificultate in timpul caderilor de zapada.

Ce trebuie sa stiti despre transportul in conditii de iarna?

In primul rand, venirea iernii creste substantial sansele de a intalni zone in care aderenta e foarte scazuta. De la 1 decembrie 2013, toti cei care circula pe drumurile publice trebuie sa aiba instalate cauciucuri de iarna pe masina, cu mentiunea ca doar cei prinsi cu anvelope de vara pe carosabil ud (sau cu zapada sau polei) vor fi amendati. Ca idee, se recomanda schimbarea din timp a anvelopelor (preferabil la un service autorizat asa cum e AutoAugusta, aviz celor din Bucuresti), intrucat conditiile de drum pe timp de iarna sunt foarte alternate, cu multe zone uscate, cu gheata sau chiar zapada intalnite in conditiile de trafic de zi cu zi.

Tocmai de aceea, inainte de a plati pentru niste anvelope de iarna, verificati factorii de tractiune si de aderenta pe medii ude (caci ei sunt primordiali pentru aceste cauciucuri), precum si capacitatea de resapare, sau durata de viata medie – masurata in kilometri. Sigur, si influenta asupra consumului de combustibil conteaza, insa nu in aceeasi masura ca factorii amintiti anterior.

Pe Site-Pedia se pot citi multe alte articole informative despre masini.