Tot ce trebuie sa stii despre urostoma

Ti s-a spus ca va trebui sa apelezi la stomaterapie? Nu trebuie sa te ingrijorezi. In ziua de azi, fie ca vorbim sa urostoma, ileostoma sau colostoma, medicina a evoluat si exista centre de ajutorare pentru cei care trec printr-o  astfel de situatie. Dar se vedem ce este o urostoma.

O urostoma este o stoma creata pentru a devia fluxul normal de urina de la rinichi si uretere. Pentru a crea stoma, chirurgul va izola o bucata scurta de intestin subtire din care va fi realizat un tub sau un canal. Cele doua uretere (conductele prin care urina trece de la rinichi la vezica) vor fi introduse in acest canal care va fi adus la suprafata abdomenului si suturat pe piele. Urina va trece prin stoma, ocolind complet vezica urinara si paraseste corpul printr-un tub inainte de a fi colectata intr-o punga de urostomie sau o punga de drenare a urinei. Vezica urinara poate fi indepartata printr-o procedura cunoscuta sub numele de cistectomie sau poate ramane in corp.

De ce ar putea cineva sa aiba nevoie de urostoma?

Exista o serie de motive pentru este necesara o urostoma. Din cauza unor boli sau leziuni ale vezicii urinare sau ale sistemului urinar, pacientul poate sa suporte infectii frecvente daca urina este introdusa inapoi in rinichi. Bebelusii se nasc uneori cu un defect al sistemului urinar. La adulti, tulburarile neurologice care duc la incontinenta severa sau cancer de vezica urinara pot duce la interventii chirurgicale pentru a crea o urostoma. Pentru alte tipuri de incontinenta urinara, produsele de urologie, cum ar fi cateterele si dispozitivele de continenta, pot fi solutii mai potrivite.

Cum functioneaza in mod normal sistemul urinar?

Sistemul urinar cuprinde:

-Doi rinichi care filtreaza sangele si elimina deseurile si excesul de apa.

-Doua uretere ce sunt tuburi care leaga rinichiul de vezica.

-O vezica, adica rezervorul pentru urina.

-O uretra, si anume un tub conectat la vezica cu scopul de a expulzeaza urina.

Urina se produce in rinichi (aproximativ 2 litri pe zi). Apoi este transportata in jos prin tuburi lungi numite uretere catre vezica unde este depozitata. Urina curge continuu in vezica din uretere si in cursul unei zile normale, vezica se va umple treptat. Odata ce este aproape pe jumatate plina, apare prima senzatie de a urina si vezica urinara se va contracta si va elimina urina prin uretra. La adultii sanatosi acest proces de urinare se afla sub control voluntar.

Cum se intampla acest lucru cu urostoma

Fluxul de urina dintr-o urostoma este continuu si se va purta o punga de urostoma cu robinet, care va trebui golita de mai multe ori pe zi. Urina poate contine niste mucus, deoarece a fost formata din intestinul subtire, care este o membrana mucoasa. Punga pentru urostoma poate fi atasata pe timp de noapte la o punga de drenaj nocturna, iar aceasta va fi schimbata la fiecare cateva zile, in functie de preferintele personale.

Ingrijirea urostomiei

Pentru ajutor, asistenta si sfaturi pentru a se potrivi situatiei specifice, intreba un specialist de la un centru specializat. Vei primi asistenta pentru a invata cum sa aplici punga sau trusa de drenaj si sa discuti despre diferitele produse si rutine de urostomie. Inainte de a parasi spitalul, trebuie sa ti se furnizeze echipamentul de care ai nevoie pentru a te ingriji la domiciliu. Ai grija sa intrebi specialistii de fiecare data cand te vei confrunta cu o astfel de problema. Vor putea raspunde la orice intrebari pe care le ai si te vor ajuta sa rezolvi orice problema cu care te confrunti.