Ai observat ca blana cainelui tau a crescut prea mult si te gandesti sa il tunzi? Inainte sa te apuci de treaba, e bine sa fii pregatit. Tunsul cainilor nu e chiar asa de simplu pe cat pare la prima vedere. Exista cateva aspecte importante de care trebuie sa tii cont pentru a obtine rezultate bune si pentru a evita sa-ti ranesti prietenul blanos. Hai sa vedem impreuna ce implica tunsul cainilor si cum poti face asta acasa in siguranta.
De ce sa-ti tunzi cainele?
Poate te intrebi de ce ai tunde cainele, daca natura l-a inzestrat cu blana. Ei bine, exista cateva motive intemeiate pentru care multi stapani aleg sa-si tunda cainii:
- Mentine blana curata si sanatoasa, prevenind incalcirea si formarea nodurilor
- Ajuta la controlul naparlirii si reduce cantitatea de par cazut prin casa
- Previne supraincalzirea in sezonul cald, mai ales la rasele cu blana deasa
- Usureaza detectarea problemelor pielii, a parazitilor sau a altor afectiuni
- Ofera un aspect ingrijit si placut cainelui
Tunsul regulat face parte din ingrijirea de baza a multor rase de caini. Desigur, frecventa si stilul de tuns difera in functie de rasa, tipul de blana si preferintele personale. Unii caini au nevoie de tuns la fiecare 4-6 saptamani, in timp ce altii pot rezista si 2-3 luni.
Ce rase de caini trebuie tunse?
Nu toti cainii au nevoie de tuns. Rasele cu blana scurta precum Labradorul sau Beagle-ul nu necesita in mod normal tuns, ci doar periere si spalare ocazionala. In schimb, rasele cu blana in continua crestere au nevoie de tuns regulat:
- Bichon
- Pudel
- Shih Tzu
- Yorkshire Terrier
- Cocker Spaniel
- Schnauzer
- Maltez
Cainii cu blana dubla precum Husky sau Golden Retriever nu ar trebui tunsi scurt, deoarece blana ii ajuta sa-si regleze temperatura corpului. La aceste rase se recomanda doar scurtarea si rarirea blanii.
Cum sa tunzi cainele acasa?
Daca te-ai hotarat sa-ti tunzi singur cainele, iata cateva sfaturi utile pentru a face treaba ca la carte:
Pregateste-te corespunzator
Inainte de a incepe tunsul propriu-zis, asigura-te ca ai tot ce-ti trebuie la indemana:
- O masina de tuns speciala pentru caini
- Foarfece pentru zonele sensibile
- Pieptene si perii potrivite pentru tipul de blana
- Prosop si uscator de par
- Recompense pentru caine
- Masa de tuns stabila sau un loc confortabil
Alege un spatiu luminos si linistit unde cainele sa se simta in largul lui. Asigura-te ca ai suficient timp la dispozitie, caci tunsul poate dura destul de mult, mai ales la inceput.
Pregateste cainele
Nu te apuca direct de tuns. Mai intai, obisnuieste cainele cu zgomotul masinii de tuns. Porneste-o in preajma lui si ofera-i recompense. Lasa-l sa o miroasa si sa se familiarizeze cu ea.Inainte de tuns, spala si usuca bine blana cainelui. Parul curat si uscat e mai usor de tuns. Piaptana-l pentru a elimina nodurile si incalciturile.
Incepe cu blana de pe corp
Porneste masina de tuns si incepe cu blana de pe corp, mergand in directia de crestere a firului de par. Tunde treptat, verificand lungimea. E mai bine sa lasi blana mai lunga la inceput, caci poti scurta ulterior daca e nevoie.Ai grija la zonele sensibile precum burta, subsuori si zona inghinala. Foloseste miscari usoare si line. Opreste din cand in cand masina pentru a nu se incalzi prea tare.
Treci la zonele delicate
Pentru cap, urechi, labe si coada foloseste foarfeca sau un accesoriu special al masinii de tuns. Ai mare grija in jurul ochilor si botului. Taie cu atentie parul dintre pernutele labelor.La urechi, indeparteaza doar parul in exces din interior. Nu baga foarfeca adanc in canalul auditiv. Pentru coada, tunde uniform in jurul ei.
Finiseaza tunsoarea
Dupa ce ai terminat de tuns, piaptana din nou blana pentru a verifica uniformitatea. Retuseza zonele neuniforme. Spala cainele din nou pentru a indeparta firele taiate ramase pe piele.Usuca-l bine cu prosopul si uscatorul de par. La final, recompenseaza-l din belsug pentru rabdare!
Greseli frecvente de evitat
Iata cateva greseli pe care multi stapani le fac atunci cand isi tund cainele pentru prima data:
- Tund blana prea scurt, lasand pielea expusa
- Nu obisnuiesc cainele cu masina de tuns inainte
- Folosesc unelte nepotrivite sau de slaba calitate
- Nu piaptana si nu spala cainele inainte de tuns
- Trag de blana in loc sa taie usor
- Ignora semnele de stres ale cainelui
- Nu iau pauze pentru a lasa masina sa se raceasca
Evita aceste greseli si vei obtine rezultate mult mai bune. Daca simti ca nu te descurci, nu ezita sa apelezi la un groomer profesionist.
Sfaturi pentru tunsul diferitelor rase
Fiecare rasa are particularitatile ei cand vine vorba de tuns. Iata cateva sfaturi specifice pentru rasele mai comune:
Bichon
Bichonii au nevoie de tuns la fiecare 6-8 saptamani. Blana lor creste repede si se incalceste usor. Stilul clasic de tuns pentru bichon este rotund, cu blana lasata mai lunga pe cap si coada. Ai grija sa tunzi uniform si sa scurtezi blana din jurul ochilor.
Pudel
Pudelii au o blana deasa care necesita tuns la 3-6 saptamani. Exista mai multe stiluri de tuns pentru pudel, de la clasicul „leu” la tunsori mai moderne. E important sa tunzi uniform si sa acorzi atentie zonelor predispuse la incalcire, precum urechi si labe.
Shih Tzu
Blana fina a Shih Tzu-ului creste continuu si are nevoie de tuns la 6-8 saptamani. Poti opta pentru o tunsoare scurta de vara sau pentru stilul traditional cu blana mai lunga. Ai grija sa scurtezi blana din jurul ochilor pentru a preveni iritatiile.
Yorkshire Terrier
Yorkie-ul are o blana fina care se incalceste usor. Tunde-l la 6-8 saptamani, acordand atentie zonei din jurul ochilor si urechilor. Poti opta pentru o tunsoare scurta practica sau pentru blana lunga traditionala, care necesita mai multa ingrijire.
Cocker Spaniel
Cocker Spanielul are o blana bogata care necesita tuns la 6-8 saptamani. Acorda atentie zonei urechilor, care tinde sa se incalceasca. Poti opta pentru o tunsoare scurta sau pentru stilul clasic cu blana mai lunga pe urechi si picioare.
Ingrijirea blanei intre tunsori
Tunsul nu e singurul aspect important in ingrijirea blanei cainelui tau. Iata ce trebuie sa faci intre tunsori pentru a mentine blana sanatoasa:
Perie zilnic
Perierea zilnica ajuta la prevenirea incalcirii si la distribuirea uleiurilor naturale in blana. Foloseste o perie potrivita pentru tipul de blana al cainelui tau. Pentru blana lunga si fina, un pieptene cu dinti rari e ideal. Pentru blana deasa, o perie cu peri de sarma e mai eficienta.
Spala regulat
Frecventa spalarii depinde de rasa si stilul de viata al cainelui. In general, o baie la 3-4 saptamani e suficienta. Foloseste un sampon special pentru caini, caci pH-ul pielii lor difera de al nostru. Clateste bine pentru a preveni iritatiile.
Verifica urechile si ghearele
Curata urechile cainelui saptamanal cu o solutie speciala. Verifica si taie ghearele la nevoie. Ghearele prea lungi pot cauza disconfort si probleme de mers.
Hraneste-l corect
O dieta echilibrata, bogata in proteine si acizi grasi omega-3, contribuie la sanatatea blanei. Consulta-te cu medicul veterinar pentru a alege hrana potrivita pentru cainele tau.
Cand sa apelezi la un profesionist?
Desi tunsul acasa poate fi o experienta placuta si o modalitate de a economisi bani, exista situatii in care e mai bine sa apelezi la un groomer profesionist:
- Daca cainele tau e foarte agitat sau nu coopereaza
- Daca blana e foarte incalcita sau matata
- Daca vrei o tunsoare speciala sau complexa
- Daca nu ai experienta si te temi sa nu ranesti cainele
- Daca cainele tau urmeaza sa participe la expozitii
Un groomer profesionist are experienta, uneltele potrivite si cunostintele necesare pentru a tunde eficient si in siguranta orice rasa de caine.
Beneficiile tunsului la salon
Daca alegi sa-ti duci cainele la un salon de toaletaj, vei beneficia de:
- Experienta si priceperea unui profesionist
- Echipamente si produse de calitate
- Tunsori specializate pentru fiecare rasa
- Servicii complete (spalat, tuns, taiat gheare, curatat urechi)
- Un mediu sigur si controlat
- Sfaturi pentru ingrijirea blanei acasa
Multi groomeri ofera si servicii suplimentare precum spa pentru caini, vopsit blana sau tratamente speciale pentru piele si blana.
Cat costa tunsul la un salon?
Preturile pentru tunsul cainilor variaza in functie de mai multi factori:
- Marimea cainelui
- Tipul de blana
- Complexitatea tunsorii
- Locatia salonului
- Serviciile suplimentare incluse
In medie, preturile pot varia de la 100-150 lei pentru un caine mic, pana la 200-300 lei pentru un caine mare. Unele saloane ofera pachete cu reduceri pentru clientii fideli sau pentru vizite regulate.
Daca simti ca nu te descurci, nu ezita sa apelezi la un profesionist, cum este frizeria canina Brasov Aschiuță!