5 alimente care pot diminua nivelul de stres

Stresul reprezinta felul in care raspunde organismul in fata situatiilor periculoase. In acele momente, nivelul de adrenalina urca, un hormon care poate declansa o serie de raspunsuri nervoase care ne pregatesc fie pentru lupta, fie pentru fuga.

stres

Si chiar daca persoanele nu reactioneaza mereu pe moment prin intermediul unui raspuns fizic rapid, organismul este cel care continua sa reactioneze si sa provoace anxietate, o accelerare a ritmului cardiac si o puternica tensiune musculara.

Dar din fericire s-a demonstrat faptul ca nutrientii prezenti in unele alimente ne ajuta sa restabilim o situatie normala si sa diminuam simptomele asociate stresului.

Dar chiar daca nu reprezinta solutii miraculoase contra stresului ne pot ajuta sa ne simtim mai bine.

Care sunt alimentele la care trebuie sa apelezi?

Laptele. Fosfolipidele din lapte sunt cele care au o actiune pozitiva asupra starii noastre de spirit, asupra starilor cognitive si asupra felului in care raspundem in fata stresului. Daca vei consuma lapte in mod regulat vei putea stimula si ameliora raspunsul psihologic si endocrinian in fata stresului. Dar iti vei intari si memoria.

Afinele. Sunt fructe delicioase care contin un nivel destul de ridicat de antioxidanti. Dar contin si vitaminele C si E. Sucul natural de afine poate sa reduca productia de cortizol, un hormon care poate agrava nivelul de stres. Afinele contin si potasiu, mangan si magneziu, trei minerale esentiale care pot trata tensiunea asociata stresului.

Ciocolata neagra. Cei mai gurmanzi dintre voi vor sari in sus de bucurie cu siguranta. 40 de grame de ciocolata neagra consumate zilnic sunt cele care pot reduce nivelul de adrenalina si de cortizol si pot mari nivelul de serotonina. Un aliment delicios, care atunci cand este compus din peste 60% cacao pura poate sa reduca stresul oxidativ, starile de depresie, oboseala sau alte simptome legate de un dezechilibru emotional.

Vinul rosu. Un pahar de vin rosu consumat zilnic va permite organismului sa fie in cea mai buna stare de sanatate. Va proteja sanatatea cardiovasculara datorita antioxidantilor sai, va reactiva circulatia sanguina si va controla dezechilibrele sistemului nervos.

Somonul. La fel ca orice alt peste bogat in acizi grasi omega 3, somonul poate diminua inflamatiile si poate mari productia de neurotransmitatori.