admin

5 moduri in care poezia ajuta la dezvoltarea vocabularului copiilor

Poezia este una dintre cele mai frumoase expresii ale unei limbi. Poezia in limba romana este apreciata la nivel international pentru melodicitate, iar marii poeti romani sunt tradusi in numeroase limbi. Poezia ar trebui sa fie o parte integrata a studiului limbii inca de la varste fragede pentru copii. Alfabetul, primele numere si multe alte notiuni de baza pentru prescolari se invata cel mai usor cu ajutorul poeziilor, dovada clara a puterii creatiilor literare in versuri asupra creierului aflat in stadiu de dezvoltare.

1. Poezia ajuta la integrarea copiilor in grupuri

Grupurile de poezie sunt unele dintre cele mai interactive activitati literare potrivite chiar si pentru copiii de varste fragede. Pentru inceput, grupurile de poezie se refera strict la invatarea sau recitarea unor poezii potrivite pentru varsta membrilor grupului. In timp, de la invatare si recitare se poate trece la creatie. Pentru a invata cum sa scrie in rime, copiii se pot folosi de aplicatii precum www.DexOnline.net pentru inceput.

Grupurile de copii care creeaza impreuna arta de orice tip ajuta la dezvoltarea sensibilitatii si la integrarea sociala.

2. Poezia ajuta la dezvoltarea ritmului

Citirea si recitarea poeziilor este o modalitate foarte simpla de a imbogati vocabularul copiilor cu noi cuvinte din limba romana. Acest tip de exercitii pentru vocabular au fost demonstrate drept mult mai eficiente decat alte metode precum realizarea de liste de cuvinte noi pe baza folosirii unui simplu dictionar explicativ.

Mai mult, structura ritmica a poeziilor ajuta la dezvoltarea abilitatilor de citire. Conform unor studii efectuate de experti in lingvistica pe copii cu varste intre 4 si 8 s-a descoperit ca un copil care pana la varsta de 4 ani invata intre 8 si 10 poezii scurte, ajunge in general sa citeasca fluent pana la varsta de 7-8 ani.

3. Poezia ajuta la intelegerea notiunilor de fonetica

Notiunile de fonetica sunt adesea dificile pentru copii. Limba romana este relativ simpla din acest punct de vedere, multe dintre cuvintele din dictionar avand citiri identice cu scrierea. Cu toate acestea, poezia ajuta in mod special in ceea ce priveste intonatia, tonul vocii si volumul. Recitarea de poezii ajuta la punerea corecta a accentului si este o baza importanta pentru dezvoltarea abilitatilor de citire.

dictionar

4. Poezia ajuta la dezvoltarea memoriei

O parte importanta a procesului de dezvoltare a vorbirii, citirii si vocabularului este capacitatea de memorare. Copiii care invata de mici versuri, fie ca este vorba de poezii sau cantece, isi dezvolta mai rapid capacitatea de memorare. Acesta este un exercitiu atat pentru memorie cat si de pronuntie si fonetica.

Cel mai important, copiii sunt in mod natural atrasi de ritmicitatea creatilor in versuri. Rima este mult mai interesanta pentru copii decat proza, mai simplu de inteles multumita asocierilor care se fac si de aceea mai usor de memorat.

Dezvoltarea vocabularului in acest mod influenteaza pe mai tarziu si alte aspecte ale capacitatii de studiu. Copiii care memoreaza si mai tarziu scriu poezii tind sa arate inclinatii catre invatarea usoara a limbilor straine.

5. Poezia ajuta la dezvoltarea pasiunii pentru literatura

Pasiunea pentru literatura are directa legatura cu bogatia vocabularului unei persoane. Copiii care intra pentru prima data in lumea literaturii cu ajutorul creatiilor in rime se despart foarte rar de aceasta prima pasiune. Pasionatii de poezie sunt persoane care citesc mult si care la randul lor ajung sa scrie.