Care sunt componentele sistemului de inchidere al usii?

Exista mai multe lucruri pe care trebuie sa-l stiti despre aceste broaste usi si mai exact despre componentele sistemului de inchidere a unei usi din interior. Manerul poate fi de mai multe tipuri, vorbind aici despre maner pe rozeta, pe slid, pentru usi glisante, maner tragator, knob, buton, dar si maner rezistent la foc. In functie de producator, manerul poate avea mai multe finisaje.

Ce trebuie sa stiti despre aceste broaste usi?

Pentru a alege niste broaste usi de calitate, trebuie sa stiti cateva lucruri despre acestea. Broasca este o componenta a sistemului de blocare, aceasta fiind incorporata in cadrul usii si asigurand un suport pentru inchiderea acesteia. Exista mai multe tipuri de broaste pentru usile de interior, broasca de tip cilindru fiind primul tip de broasca. Mai exista si broaste tip cheie, precum si broasca WC, aceasta venind cu incarcator.

Aceste broaste usisunt disponibile in mai multe categorii. In primul rand avem broasca cu limba din metal, aceasta fiind cunoscuta si ca broasca standard. Broasca silentioasa este cea realizata din plastic dur, iar cea magnetic silentioasa este realizata dintr-o contraplaca speciala, ea avand si un magnet incorporat. In ceea ce priveste finisajele, aceste broaste sunt realizate din nichel, bronz antichizat, cupru nichelizat, precum si crom.

O alta componenta a usii este contraplaca, aceasta fiind sistemul de inchidere care se ataseaza tocului usii. Orice broasca mai trebuie completata si cu o contrapalaca, astfel incat sa aiba parte de o blocare sigura. Contraplacile vin intr-o varietate mare de forme, dar si de dimensiuni. Deschiderea acestor placi poate fi rotunjita, plata sau patrata, in functie de forma broastei care intra in placa de lovire. Fiind cea mai usoara portiune a sistemului de blocare, contraplaca necesita doua suruburi pentru a fi montata in tocul usii. Asigurati-va ca modelul de contraplaca pe care il alegeti se potriveste cu broasca usii.

Cilindrul este o componenta obligatorie, acesta fiind practic elementul care determina usa sa se blocheze si sa se deblocheze. Acesta poate fi inlocuit cu usurinta in cazul in care ati pierdut cheia. Cilindrii sunt disponibili in diferite marimi. Nu in ultimul rand, rozeta este si ea o parte importanta a usii, aceasta fiind o placa din metal care se instaleaza pe foaia de usa. Ea ofera usii un aspect placut, protejand si usa de vandalism. Rozetele vin in doua forme principale si anume rozeta patrata, precum si rozeta rotunda. Rozeta antiefractie e cea mai buna pentru usile de intrate in apartament sau in casa/vila. Puteti opta pentru un nichel lucios/mat, precum pentru un bronz antichizat sau un cupru antichizat.

In functie de compatibilitatea cu broasca utilizata, aveti mai multe optiuni dintre care sa alegeti. Puteti asadar opta pentru rozeta de baie, aceasta fiind compatibila cu broasca de baie. Mai puteti opta pentru rozeta de tip cilindru, precum si cu rozeta de tip cheie. Tinand cont de toate aceste lucruri, veti sti care sunt componentele usii voastre, iar daca trebuie sa schimbati ceva la usa, veti gasi elementele potrivite.