admin

Ce este stomatologia digitala si care sunt principalele avantaje pe care le ofera?

Termenul de stomatologie digitala este din ce in ce mai raspandint in domeniul care se ocupa cu cavitatea bucala. Este cat se poate de normal, in conditiile in care defineste o serie de tehnologii moderne cu ajutorul carora numeroase probleme dentare devin istorie.

Ce poate face stomatologia digitala?

  • Poate oferi o imagine clara a rezultatului tratamentelor complexe. Zambetul ce urmeaza sa fie afisat de pacient dupa un tratament poate sa fie vazut in avans, direct pe calculator. Stomatologia digitala reuseste sa genereze imagini perfecte in functie de fizionomia fetei, pozitia dintilor si alte detalii.
  • Poate sa construiasca lucrari identice cu dintele natural. Inlocuirea unui dinte este mai simpla ca niciodata. Daca ai pierdut unul sau mai multi dinti, ii poti inlocui cu dinti la fel de puternici si la fel de placuti din punct de vedere estetic. Sistemul CAD-CAM de fabricare a lucrarilor dentare este extrem de performant si reuseste sa creeze dinti perfecti, pana la ultimul milimetru. Chiar si amprenta dentara se ia digital, in asa fel incat sa nu existe loc de eroare.
  • Permite radiografii dentare cu expunere minima la radiatii. Radiografiile dentare realizate prin tehnici moderne sunt extrem de eficiente si expun pacientul la cantitati minime de radiatii. Exista instrumente precum scannerul intraoral digital sau tomograful computerizat care asigura o imagistica foarte clara, fara niciun fel de risc pentru pacient.
  • Rezolva majoritatea afectiunilor dentare. Laserul este unul dintre principalele instrumente folosite in stomatologia digitala. Este atat de performant incat poate sa rezolve majoritatea afectiunilor dentare, incepand cu simplele obturatii si terminand cu bolile paradontale care pana nu demult nu aveau leac. Spre deosebire de solutiile conventionale de tratament, laserul are numeroase avantaje. Acesta este non-invaziv, necesita mult mai putin timp pentru tratament si pentru vindecare si nu produce anxietatea pe care o produce freza. Este, asadar, ideal chiar si pentru copii.

Stomatologia evolueaza constant, fiind unul dintre domeniile medicale care reusesc sa rezolve majoritatea problemelor aparute in cavitatea bucala a pacientilor. Desi stomatologia digitala este prezenta doar in cateva clinici din Romania, cu siguranta viitorul este mult mai promitator in acest sens si din ce in ce mai multi stomatologi vor adopta aceasta varianta de tratament. Pana la urma este mult mai sigura, este foarte rapida si mai atractiva pentru pacienti, asadar, are toate avantajele.