admin

Ce facem cu deseurile din constructii?

Domeniul constructiilor nu implica doar ridicarea cladirilor, ci si demolari. Exista o multime de hale industriale, locuinte dezafectate si constructii parasite care trebuie sa fie distruse, pentru a lasa loc altor constructii sau pentru a transforma spatiul intr-unul curat.

Ce se intampla, insa, cu deseurile rezultate?

Conform celor de la asfaltari-excavatii.ro, materialul rezultat in urma demolarii poate sa fie folosit pentru fundatii de drumuri sau chiar pentru fundatia unor noi cladiri. Exista foarte putine materiale care nu pot fi refolosite insa din pacate, majoritatea proprietarilor de cladiri demolabile nu stiu si ajung sa le transforme in deseuri aruncate in gropile de gunoi.

De ce nu este bine sa fie aruncate deseurile din constructii in gropile de gunoi pentru deseuri alimentare si menajere?

  1. Pentru ca sunt grele, voluminoase si nebiodegradabile, suprasolicitand groapa de gunoi;
  2. Pentru ca pot ascunde deseuri periculoase pentru sanatatea oamenilor, precum azbestul, metalele grele, cromul, solventii sau diverse tipuri de rasini periculoase;
  3. Pentru ca aproape orice deseu poate sa fie reutilizat, ceea ce inseamna castiguri financiare substantiale pentru proprietari;
  4. Pentru ca odata aruncate, atrag alte deseuri de acest fel.

Care sunt statisticile demolarilor din Romania si din lume?

Desi firmele de consstructii sunt obligate sa sorteze, sa reutilizeze si sa recicleze deseurile obtinute pe santier, doar 40% dintre deseuri sunt valorificate. Nici in restul Europei cifrele nu arata mult mai bine, fiind de 50%.

Cel mai bine la capitolul reciclare stau americanii, care au transformat reciclarea deseurilor din demorali intr-o adevarata industrie. Nu mai putin de 480 de milioane de tone de deseuri din constructii sunt obtinute in Statele Unite si sunt reutilizate in alte proiecte.

Ce trebuie sa faci daca ai o cladire de demolat?

In principiu, este indicat sa apelezi la o firma specializata in astfel de actiuni, care te poate ajuta sa revalorifici materialele rezultate. Valorificarea nu este suficienta insa. Asigura-te ca firma pe care ai ales-o te ajuta sa cureti spatiul demolat si se ocupa de toate deseurile, inclusiv de cele nereciclabile.

Atunci cand alegi firma de demolari incearca sa te orientezi spre cea mai buna solutie, in conditiile in care exista mai multe optiuni in acest sens: macarale cu bila, implozii, escavatoare, etc.