Ce nu stiai despre orasul Lyon din Franta

Lyon este al treilea oras ca marime din Franta. Orasul este situat in punctul in care agitatul fluviu Rhone, ce izvoraste din Alpi, se uneste cu mai lentul rau Saone din Burgundia, curgand impreuna spre sud, in Marea Mediterana.

lyon din franta

Iata cateva lucruri interesante si mai putin cunoscute despre orasul Lyon din Franta:

  • De-a lungul fluviului Rhone, exista terasamente din piatra care protejeaza orasul, oferind umbre de copaci ca o promenada impunatoare, adesea aglomerata cu linii de automobile ce strabat orasul peste deal.
  • Bariera cea mai formidabila a orasului se gaseste in vest, unde creasta Fourviere, limitata de bizara catedrala Notre Dame (1871-1894), se ridica abrupt din Saone. Tot aici se gasesc relicve ale orasului roman, inclusiv Teatrul si Odeonul.
  • Intre poalele crestei Fourviere si raul Saoune se situeaza vechiul Lyon, unde Catedrala Sf. Ioan se ridica intre strazile inguste pe care stau aliniate casele renascentiste splendide, odata casele avocatilor bogati si orasului.
  • In inima orasului se gasesc Place des Terreaux si Hotel de Ville (primaria), cu a sa forma arhitecturala splendida, ce dateaza din secolul al 17-lea.
  • Orasul Lyon reprezinta o legatura esentiala intre nordul si sudul Frantei, ofera rute de mare viteza si Expressway intre Paris si Marea Mediterana, fiind, totodata, un punct de divergente pentru Masivul Central, Alpi, Lorraine si raul Rin.
  • In timpul secolului al 19-lea, s-au construit cai ferate in oras si, astfel, Lyon a devenit un oras comercial si industrial modern. Dupa al doilea razboi mondial, in timpul caruia Lyon a fost recunoscut ca si „Capitala a Rezistenei”, orasul s-a dezvoltat rapid si a devenit unul din cele opt metropole regionale franceze ce aveau sa influenteze Parisul.

Catedrala Sf. Ioan, Lyon, Franta

IMGP1973

Fourviere, Lyon, Franta

282174-fourviere-basilica-lyon-france

Place de Terreaux, Lyon, Franta

place-des-terreaux