admin

Cel mai bun sistem de ventilatie cu recuperare de caldura. Cum il alegi?

Un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura poate fi una dintre cele mai bune alegeri pe care le faci pentru casa ta. Avantajele pe care le genereaza sunt majore:

  • Poate sa reduca foarte mult costurile de incalzire a locuintei;
  • Imbunatateste in mod considerabil calitatea aerului interior;
  • Se instaleaza usor;
  • Este silentils;
  • Nu are un cost foarte mare;

Cum alegi, insa, cel mai bun sistem de ventilatie cu recuperare de caldura?

Conform celor de la ventilatiecurecuperaredecaldura.ro , atunci cand alegi un astfel de sistem trebuie sa ai in vedere o serie de criterii:

  1. Sfatul unui arhitect. Sistemul trebuie sa fie instalat in asa fel incat sa nu se observe, ci doar sa isi faca treaba. Este foarte important ca instalarea sistemului sa fie bine integrata in proiect, motiv pentru care sfatul unui arhitect sau al unui inginer constructor se pot dovedi extrem de utile;
  2. Necesitatea de ventilatie. Sistemele de ventilatie destinate caselor rezidentiale sunt diferite de cele destinate scolilor, gradinitelor sau spitalelor. La cele din urma este nevoie de mai mult aer curat, asadar, rata de circulare a aerului trebuie sa fie mai mare;
  3. Stadiul in care se afla constructia. Pentru o constructie veche, cel mai potrivit sistem de ventilatie este cel descentralizat. Acesta poate functiona independent, fara a avea un sistem de tubulatura. Pentru o constructie noua insa, sistemul centralizat este mai eficient, deoarece asigura o acoperire mai buna. Sistemele centralizate sunt potrivite pentru restaurante, sali de fitness, centre comerciale sau alte spatii mari.
  4. Numarul persoanelor care folosesc sistemul si activitatea pe care acestia o desfasoara. De asemenea, este esential sa se tina cont de numarul ocupantilor din cladire si de intensitatea activitatii pe care acestia o au. Un volum standard de aer pentru fiecare persoana este de 50 de m3/ora.
  5. Brandul producatorului. Exista numerosi producatori care ofera sisteme de ventilatie foarte eficiente. Printre acestia merita amintiti cei de la SEVi, Aspira, InVENTer sau Wafe, insa exista numerosi altii care implementeaza tehnologii de top si asigura o eficienta maxima a sistemelor pe care le ofera.

Un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura poate parea destul de costisitor, insa merita din plin investitia. Daca este bine montat, acesta poate genera economii substantiale, recuperand pana la 90% din caldura irosita. Conform statisticilor, investitia initiala intr-un astfel de sistem este recuperata in maxim 5 ani, asadar, merita din plin, mai ales ca exista si beneficii suplimentare precum eliminarea mucegaiului sau a condensului.