admin

365

Colectarea deseurilor DEEE. Ce trebuie sa stii despre ea?

Romania produce peste 9 tone de deseuri pe cap de locuitor, in fiecare an. Dintre acestea, o foarte buna parte sunt deseuri care polueaza daca ajung in gropile de gunoi sau mai rau, daca ajung in diverse zone naturale.

Printre cele mai poluante se numara deseurile electrice. Acestea reprezinta 5-6% din totalul de deseuri dintr-o comunitate si adeseori ajung sa fie aruncate la intamplare sau depozitate in gospodarie.

Pentru a proteja natura si pentru a putea recupera macar o parte din materialele valoroase pe care le putem gasi in aparatele electrice si electrocasnice, ideea de reciclare electrice trebuie sa fie adoptata de un numar din ce in ce mai mare de oameni. Exista o categorie speciala de reciclare pentru deseurile DEEE ( deseuri de echipamente electrice si electronice), pe care fiecare dintre noi trebuie sa o adopte.

Care sunt produsele DEEE si de ce trebuie sa fie colectate si reciclate?

Deseurile DEEE sunt toate aparatele electrice, electronice sau electrocasnice, precum si corpurile de iluminat, bateriile si tuburile fluorescente care nu mai sunt utilizate.

Produsele DEEE trebuie sa fie reciclate din cateva motive cat se poate de importante:

  • Daca ajung in mediul inconjurator, pot avea un impact toxic pentru resursele naturale si pentru populatie;
  • In componenta lor se afla materiale ce pot fi recuperate si reintroduse in industrie;
  • Reciclarea lor poate sa ajute la o mai buna organizare a gospodariilor.

Cum se colecteaza si se recicleaza deseurile electrice?

In ultimii ani au aparut din ce in ce mai multe companii precum deee-reciclare.ro care colecteaza gratuit de la domiciliu sau de la sediul firmelor toate echipamentele electrice si electronice vechi. Dupa colectare, deseurile sunt sortate, inventariate si stocate in functie de tehnologia ce urmeaza a fi folosita pentru tratare si reciclare. Totul se face in siguranta, conform normelor Europene.

In general, procesul de tratare si reciclare include o serie de activitati fizice: taiere, dezmembrare, extragerea eventualelor substante nocive si a materialelor periculoase. Ulterior, elementele care pot fi valorificate sunt trimise inapoi in circuitul economic iar deseurile sunt indepartate intr-un mod cat mai prietenos cu mediul.

Este foarte important sa ne educam din ce in ce mai mult in vederea protectiei mediului iar reciclarea tuturor produselor electrice si electronice este un pas foarte important in acest sens.